Ausztráliában megtiltották, hogy miniszterek a beosztottjaikkal szexeljenek

Komoly politikai botrány rázta meg Ausztráliát, miután kiderült, hogy a miniszterelnök-helyettes szexuális kapcsolatot tartott fenn a sajtótitkárával. Az 50 éves Barnaby Joyce-ról a lapok írták meg, hogy otthagyta feleségét és négy gyermekét, miután teherbe ejtette egy 32 éves beosztottját. 

Barnaby JoyceFotó: WILLIAM WEST/AFP

Erre válaszul az ausztrál miniszterelnök, Malcolm Turnbull bejelentette, hogy megváltoztatják a kormánytagokra vonatkozó viselkedési szabályokat, és a jövőben tilos lesz szexuális kapcsolatot fenntartaniuk a beosztottjaikkal. Ez nem csak a házas miniszterekre vonatkozik majd, egyetlen kormánytag sem léphet kapcsolatra minisztériumi alkalmazottal. Hasonló lépésre került sor a héten az Egyesült Államokban is, ott a Kongresszus támogatott egy indítványt, ami a képviselők és a beosztottak közötti szexet tiltja meg. 

A változásokhoz bizonyosan köze volt a #MeToo-mozgalomnak, melynek képviselői épp arra hívták fel a figyelmet, hogy a szexuális zaklatások számos olyan szektorban jelen vannak, ahol nagyobb hatalommal rendelkező férfiak és nekik dolgozó nők fordulnak elő. 

Joyce ügye nem csak a házasságtörés miatt tematizálta az ausztrál sajtót, hanem mert felmerült az is, hogy a miniszterelnök-helyettes esetleg közpénzt is herdált a viszonya során. A politikus egyben vezetője a kisebb kormánypárt, a jobbközép Nemzeti Párt vezetője, és elsőre nem volt hajlandó lemondani, de a botrány kibontakozásával párhuzamosan bejelentette, hogy a jövő héttől személyes szabadságra megy. 

A botrány komolyan érintheti az ausztrál kormányt is, mivel Turnbull kabinetjének nagyon vékony többsége van csak a parlamentben. Turnbull nyilvánosan meg is rótta helyettese viselkedését, szerinte sokkolóan hibás döntés volt, hogy beosztottjával kezdett viszonyba Joyce. (Financial Times)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.