Ezt válaszolta a Facebooknak a kolozsvári internetező, miután megcenzúrázták egy antirasszista mém miatt

INTERNET
2018 február 15., 13:16
comments 267

A kolozsvári illetőségű felhasználó megosztott egyet a magyar kormány bevándorló- és EU-ellenes, TUDTA? feliratos plakátjait gúnyoló mémek közül. Mire a Facebook rasszizmusra hivatkozva leszedte a posztját. Amire Bíró Zoltán csípős, de abszolúte helyénvaló választ adott.

Az, hogy a Facebook nem érti az iróniát, a legkevésbé sem marginális probléma, hiszen ez az eset tökéletesen példázza, hogyan vezet a szólásszabadság súlyos korlátozásához, ha a Facebook nem anyanyelvi moderátorokat alkalmaz kisebb nyelvek használóinak vitás ügyeiben.

Természetesen nem Bíró az első, akit kreténségből - és spórolásból - cenzúráz a Facebook.

Emlékezetes eset volt, amikor a Facebook a Hírcsárda humoros álhíroldalnak azt a paródiáját törölte, amiben Vona Gábort védték meg a kormánymédia buzizós kampányától, ironikus képaláírásokkal. A Hírcsárda akkor nem nevetett, hanem egészen komoly hangú nyílt levelet tett közzé Mark Zuckerberghez, benne ilyen szövegekkel:

"Különösen értetlenül állunk a cenzúra előtt, amikor éppen az érdemtelen politikai buzivádtól próbálunk megvédeni valakit, még ha az Vona Gábor is. Ha Markról állítanák, hogy buzi, őt is megvédenénk. Ha halálhírét közölnék, feltámasztanánk.

Csak remélni tudjuk, hogy nem egy tucatnyi alacsony minőségű természetes intelligencia feljelentése okozta a letiltást, akik ha “Vonát” és “buzit” látnak egy mondaton belül, akkor számukra egyből a “buzizás” lámpa kapcsol fel."

Annak, aki ért angolul, a Facebook és Bíró Zoltán közötti levélváltással ér véget a poszt, a többiek alatta elolvashatják a magyar fordítást:

Facebook:

Úgy tűnik, hogy az egyik posztja nem felel meg a közösségi sztenderdjeinknek. Minden olyan posztot eltávolítunk, ami valakit a bőrszíne, a származása, az állampolgársága, a vallása, a szexuális érdeklődése, a neme vagy a fogyatékossága miatt támad.

(...)

Bíró Zoltán:

Kedves Facebook,

igazán sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de ti tiszta idióták vagytok.
Szó szerint.
Ez sajnos nem sértés, hanem ténykérdés. Bármely, kicsit is értelmes emberi lény számára világos, hogy ez egy IRONIKUSAN értelmezendő mém. Vagyis éppen az ellenkezőjét jelenti, mint ami oda van írva: azt, hogy a rasszista és idegengyűlölő hozzáállás milyen nevetséges, ha globális természeti csapásokról és az emberiséget fenyegető veszélyekről van szó.
Örülök, ha segíthettem.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.