Ezt válaszolta a Facebooknak a kolozsvári internetező, miután megcenzúrázták egy antirasszista mém miatt

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A kolozsvári illetőségű felhasználó megosztott egyet a magyar kormány bevándorló- és EU-ellenes, TUDTA? feliratos plakátjait gúnyoló mémek közül. Mire a Facebook rasszizmusra hivatkozva leszedte a posztját. Amire Bíró Zoltán csípős, de abszolúte helyénvaló választ adott.

Az, hogy a Facebook nem érti az iróniát, a legkevésbé sem marginális probléma, hiszen ez az eset tökéletesen példázza, hogyan vezet a szólásszabadság súlyos korlátozásához, ha a Facebook nem anyanyelvi moderátorokat alkalmaz kisebb nyelvek használóinak vitás ügyeiben.

Természetesen nem Bíró az első, akit kreténségből - és spórolásból - cenzúráz a Facebook.

Emlékezetes eset volt, amikor a Facebook a Hírcsárda humoros álhíroldalnak azt a paródiáját törölte, amiben Vona Gábort védték meg a kormánymédia buzizós kampányától, ironikus képaláírásokkal. A Hírcsárda akkor nem nevetett, hanem egészen komoly hangú nyílt levelet tett közzé Mark Zuckerberghez, benne ilyen szövegekkel:

"Különösen értetlenül állunk a cenzúra előtt, amikor éppen az érdemtelen politikai buzivádtól próbálunk megvédeni valakit, még ha az Vona Gábor is. Ha Markról állítanák, hogy buzi, őt is megvédenénk. Ha halálhírét közölnék, feltámasztanánk.

Csak remélni tudjuk, hogy nem egy tucatnyi alacsony minőségű természetes intelligencia feljelentése okozta a letiltást, akik ha “Vonát” és “buzit” látnak egy mondaton belül, akkor számukra egyből a “buzizás” lámpa kapcsol fel."

Annak, aki ért angolul, a Facebook és Bíró Zoltán közötti levélváltással ér véget a poszt, a többiek alatta elolvashatják a magyar fordítást:

Facebook:

Úgy tűnik, hogy az egyik posztja nem felel meg a közösségi sztenderdjeinknek. Minden olyan posztot eltávolítunk, ami valakit a bőrszíne, a származása, az állampolgársága, a vallása, a szexuális érdeklődése, a neme vagy a fogyatékossága miatt támad.

(...)

Bíró Zoltán:

Kedves Facebook,

igazán sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de ti tiszta idióták vagytok.
Szó szerint.
Ez sajnos nem sértés, hanem ténykérdés. Bármely, kicsit is értelmes emberi lény számára világos, hogy ez egy IRONIKUSAN értelmezendő mém. Vagyis éppen az ellenkezőjét jelenti, mint ami oda van írva: azt, hogy a rasszista és idegengyűlölő hozzáállás milyen nevetséges, ha globális természeti csapásokról és az emberiséget fenyegető veszélyekről van szó.
Örülök, ha segíthettem.


Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.