Mészáros Lőrinc fideszes polgármester óriásit kaszált azzal, hogy részvényekre cserélte a legnagyobb cégeit

bűnügy
2018 február 15., 19:14
comments 134

A nap híre, hogy az elmúlt év budapesti tőzsdei sikersztorija új csúcsot ért el: a Budapesti Értéktőzsde közleményéből kiderült, hogy az Opus Global hat érdekeltséget olvaszt magába az első fél évben.

Az Opus Global Nyrt. igazgatósága a várhatóan június végéig lezáruló folyamattal, üzletrészek apportjával közvetlen és közvetett tulajdont szerez Mészáros Lőrinc és a Status Energy Magántőkealap érdekeltségében lévő vállalatokban. Előzetes becslések szerint a tranzakciók eredményeként az Opus saját tőkéje 75 milliárd forint fölé is nőhet, miközben a cég az új vagyonelemekkel kiegészülve a BÉT egyik meghatározó ipari és termelő vállalatává fejlődik.

A tájékoztatás szerint a tranzakciósorozattal, nem vagyoni hozzájárulás formájában az OPUS Global Nyrt. tulajdonába kerül a Mészáros és Mészáros Ipari és Kereskedelmi Kft. 51 százalékos üzletrésze, az R-Kord Építőipari Kft. 51 százalékos üzletrésze, a Visonta Projekt Kft. 51 százalékos üzletrésze, a Kall Ingredients Kft. további 24 százalékos üzletrésze, a Mátrai Erőmű Zrt. 20 százalékos üzletrésze és a Geosol Kft. 51 százalékos üzletrésze.

A G7 ezután megírta, hogy Mészáros Lőrincazzal, hogy megválik a közbeszerzési milliárdokkal és állami támogatásokkal kitömött cégeitől, egy mostani árfolyamon kb. 100 milliárd forint értékű részvénycsomagot kap cserébe.

Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc, az Opus Global Nyrt. egyik tulajdonosa egy tiszapüspöki izocukorüzem avatásán 2017. október 30-án.
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lőrinc, az Opus Global Nyrt egyik tulajdonosa (b-j) a kft. tiszapüspöki izocukor-üzemének avatásán 2017. október 30-án. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

A már eleve Mészáros Lőrinc irányítása alatt működő Opus Nyrt. 611 forintos árfolyamon bocsát ki részvényeket, amivel az igazgatósági határozat szerint 60-80 milliárd forintnyi tőkét von be. A részvények Mészároshoz kerülnek, aki cserébe átadja a legfontosabb cégeit, és azok egy részét, amik így beolvadnak az Opus Nyrt-be.

Vagyis Mészáros részesedése tovább nő az Opusban, és ha az összes újonnan kibocsátott részvény hozzá kerül (a közlemény nem egyértelmű, de úgy tűnik, erről van szó), akkor a mostani 77 millió darab részvénye mellé még 100-130 millió darabot kaphat, amivel a 23,7 százalékos közvetlen tulajdonhányada 41-45 százalékra nőhet. (És még ott van a sok, szintén Mészáros érdekeltségébe tartozó cégek kereszttulajdonlása.)

A G7 azt írja, hogy a nagy húzás az, hogy a tőkeemelésről akkor döntöttek, amikor az Opus-részvények több hónapja nem látott mélyponton voltak: az árfolyam 2017 végén 750 forint felett is megfordult, de az elmúlt napokban 600 és 635 forint között járt. És a közlemény kiemeli: függetlenül attól, mikor valósul meg a tranzakció, a kibocsátási ár 611 forint lesz.

„Fél óra alatt 10 milliárd forintot keresett az ügyleten, és még nincs vége a napnak” – írta a lap délután 3 órakor.

A felcsúti gázszerelő mondhatni egy Warren Buffetthez és Soros Györgyhöz mérhető tőzsdei zseni!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.