Ezek a cégek olyanok, mint egy puttony, folyamatosan érkeznek bele az értékek

gazdaság
2017 november 09., 10:07

Mészáros Lőrinc irdatlan birodalma jelentős részét egy Konzum nevű részvénytársaság alá szuszakolta az idén, és a csoporthoz tartozik még két másik tőzsdei cég is, az Opus Global (nemrég még Opimus volt) és az Appeninn is. 

Van bennük minden: szállodák, az MKB bank egy jelentős része, mezőgazdasági vállalkozások, gyárak, újságok, energetikai és informatikai cégek, egykor Spéder Zoltánhoz tartozó befektetési alapok, irodaházak, összesen 40 vállalat. Jelentős részüket az idei év első felében vásárolta fel Mészáros Lőrinc az üzlettársaival, és amikor kiderült, hogy mely részvénytársaságokba szervezi be őket, akkor ezek papírjai elképesztő tempóban kezdtek drágulni. 

A Konzum 5106 százalékot, az Opus Global 1423 százalékot, az Appeninn 293 százalékot emelkedett az év elejétől múlt péntekig. Ezek brutális számok.

A nagy menet egészen keddig tartott, amikor gyorsan esni kezdett az árfolyamuk, hogy aztán szerdán már megint emelkedjenek. Vannak tehát a kilengések, de összességében az idei év leglátványosabb tőzsdei eseménye az volt, hogy nagyon sokan, és általában egyre drágábban kezdték venni a papírokat. 

Sokan gondolják, hogy a miniszterelnök barátjának agresszív felvásárlási láza csak jó üzlet lehet, és a Mészáros beszállásával az addig pangó vagy éppen bukóra álló társaságok hirtelen a budapesti tőzsde második vonalába kerültek, közvetlenül a klasszikus óriások, például az OTP, Mol, a Telekom és Richter mögé.

Tolongtak az érdeklődők

Úgyhogy nem csoda, hogy legalább 300 ember gyűlt össze szerda este a Corvinus egyetem egyik nagy előadójába, ahol a Random Capital brókercég konferenciát ígért a Konzum vezetőinek felvonultatásával, „a Mészáros papírok szárnyalása” című ígéretes programponttal. 

Az előadások kifejezetten kisbefektetőknek szóltak, vagyis olyan magánembereknek, akik osztozni kívánnának Mészáros Lőrinc világraszóló meggazdagodásában. Már hetekkel ezelőtt megkezdődött az online regisztráció, kedden figyelmeztetést is kiküldtek, hogy annyian lesznek, hogy senki se álmodjon arról, hogy be tud vinni +1 főt regisztráció nélkül. Végül maradtak üres székek, de nem sok. 

A közönség java része férfiakból állt, huszonéves fiatalemberektől ősz urakig, volt aki rövid ujjú pólóra vett divatos zakóban, volt aki egyszerű pulóverben érkezett, sokszínű társaság verődött össze. Az emberek moraját a lámpák lecsavarása fojtotta el, és akkor megszólalt a magnóból a Feltámadott a tenger Petőfi Sándortól.

A konferenciának nevezett, de inkább termékbemutatóra hajazó esemény ezután úgy nézett ki, hogy a Random Capitalt vezető Virág Ferenc feldicsérte a Mészáros-féle papírokat, és szerénykedett, hogy saját brókercége mennyire kicsi, ám elkötelezett és emberközeli, míg a Konzum részéről Fekete Péter vezérigazgató-helyettes ledarált egy általános ismertetőt a három tőzsdei cégről. 

Mint Virág előadásából kiderült, az utóbbi időben ügyfeleik 80 százaléka Mészáros-papírokkal üzletel, és akkorra forradalmat hoztak a tőzsdére ezek a papírok, amit a 90-es évek nagy privatizációs hulláma óta nem látott a BÉT (így jött a Petőfi vers ide). 

Jó cégek ezek, például jó a kapcsolati tőkéjük is

Virág előadásának az volt a koreográfiája, hogy elmondta, hogy milyen hívószavakra kell figyelni, ha tudni akarjuk, hogy egy cég jó-e, és utána beazonosította, hogy a Mészáros-papírok mindegyik szempontból jók. 

Például: fontos a finanszírozás, és itt ez nem gond, hiszen még bankjuk is van, és egyébként is jól veszik a részvényeket. Fontos a jó kapcsolati tőke, és ezt nem is kell ebben az esetben magyarázni. Ekkor kivételesen kis kacagás töltötte be az előadótermet. Fontos a tevékenység, és az a sokféle cég miatt különösen jó itt, hiszen „a sokrétűség rizikócsökkentő tétel”. Meg kell a jó arculat is, ami szintén van, és csak mosolygott azon, hogy az Index cikizte előző nap, hogy nagyot estek a papírok, hiszen azóta megint emelkednek. 

„Ezek a cégek olyanok mint egy puttony, folyamatosan érkeznek bele az értékek” – mondta, és mindenkit figyelmeztetett, hogy itt nincs szó lufiról, hanem még emelkedni fog az árfolyam.

Délre terjeszkednek

Fekete Péter két hónapja jött haza Londonból, ahol 12 évig tanácsadó volt befektetési bankoknál, Jászai Gellért vezérigazgató hívta a Konzum második emberének. Úgy volt, hogy Jászai is beszél majd, de sajnos influenzás lett, ezért le kellett mondania az előadását.

Fekete ki se mondta Mészáros Lőrinc nevét, hanem arról beszélt, hogy az alapkezelőség az mennyire jó dolog. Mondandójának legérdekesebb részei ezek voltak:

  • Továbbra is vásárolni akarnak, újabb és újabb cégeket, Magyarországon és külföldön is.
  • Jobban szeretnek közvetlenül a tulajdonostól venni, mint közvetítőkön keresztül.
  • Külföldről elsősorban a bolgár, a román, a horvát, a szerb és a montenegrói piac érdekli őket, a lengyel piac már „túl kompetitív”, azaz ott a nagy nyugati alapok túl erős konkurenciát jelentenek.

Folytatják a növekedési céljaikat

Egyébként pedig főleg bonyolultan hangzó, de valójában egyszerű, néha suta közhelyeket sorolt bő fél órán keresztül, mint például:

  • Aktívan menedzseljük az alaphoz tartozó társaságokat.
  • Felelős vállalati tulajdonosokként látjuk magunkat.
  • Prudens finanszírozási keretet akarunk kialakítani.
  • Értékeket szeretnénk teremteni.
  • A helyi közösség részeként fejlesztünk.
  • Pozitívnak ítélem meg a magántőkealapok működését.
  • Amin dolgozunk, az az, hogy ez a történet sikeres legyen, fundamentumok kerüljenek be a történetbe. Ez a mostani állapot változni fog, és változik is folyamatosan.
  • Azért áll három tőzsdei vállalatból a csoport, mert mindegyiknek megvan a saját fókuszterülete.
  • Elértünk egy ingerküszöböt, egyre többen tudnak rólunk.
  • Fontos, hogy növekedési céljainkat tovább folytassuk.
  • A hitelfelvétel ugye egy banki megoldás.
  • Elsődleges célunk a részvényesi érték maximalizálása.

Sztorizás egyáltalán nem volt, szóval az most nem derült ki, hogy Mészáros Lőrinc hogyan dönti el, hogy mit vásárol fel, és amit akar, azt hogyan szerzi meg.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.