A Fidesz tiltakozott a legjobban, amikor az ellenzék nélkül akarták átírni az alkotmányt

képzavar
2018 február 16., 13:51
comments 66

Áder János régen nemhogy a határon túli magyaroknak nem adott volna szavazati jogot, de még azt is veszélyesnek tartotta, ha kétharmados többséggel rendelkező kormánypártok az ellenzék beleegyezése nélkül módosították az alkotmányt. 

Amikor 1994 októberében az MSZP és az SZDSZ nem sokkal az önkormányzati választások előtt átírta az alkotmányt, a Fidesz is kivonult a parlamentből. Áder, a Fidesz akkori alelnöke attól tartott, hogy ez precedenst teremt, és a kormánypárok később sem vonják majd be döntésekbe az ellenzéket, 

ezért azt javasolta, hogy az alkotmányt csak 4/5-ös többséggel lehessen átírni. 

link Forrás

Ehhez képest amikor 2010-ben a Fidesz szerzett kétharmadot, már fel sem merült, hogy korlátozni kellene a kormánytöbbséget:

  • Majd másfél év alatt kilencszer módosították az Alkotmányt az ellenzék nélkül (három alkalommal a Jobbik besegített). 
  • A fiatal Áder János azon is biztosan kiborult volna, ha tudja, hogy 2011-ben a Fidesz egy teljesen új alkotmányt fogadott el ellenzéki támogatás nélkül. 
  • De még a zsír új Alaptörvényt is ötször módosították ellenzéki támogatás nélkül. (Hatodszor a Jobbik is beszállt.)

Az alkotmányért aggódó Áder Jánost a Nemzeti Audiovizuális Archívum oldalán lehet megnézni. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.