A Kovács Béla vezette szélsőjobboldali szövetség regisztrálta magát Brüsszelben, hogy kaphassanak uniós támogatást

A hivatalosan is kémkedéssel vádolt egykori jobbikos politikus, Kovács Béla által vezetett szélsőjobboldali szövetség, az Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetsége (AENM) hivatalosan regisztráltatta magát Brüsszelben, így a 2019-es ciklustól kezdve újra lehetőségük van uniós forrásokra pályázni. 

Az AENM még 2009-ben jött létre, európai szélsőjobboldali mozgalmakat fog össze, az orosz titkosszolgálatokkal közeli kapcsolatot ápoló Kovács 2013 óta elnöke, előtte pénztárosa volt a szerveződésnek. 

Szintén regisztráltatta magát a Szövetség a Békéért és Szabadságért (APF), amiben többek között a görög és a német neonáci pártok, azaz az Arany Hajnal és az NPD tagjai is helyet foglalnak

A tavaly szeptemberi regisztrációs határidőt még mindkét mozgalom lekéste, képtelenek voltak megszerezni az Európai Parlament mellett működő, 2016-ban létrehozott hatóság jóváhagyását. Kováccsal a hatóság még alá is íratott egy nyilatkozatot, hogy pártja tiszteletben fogja tartani a kisebbségeket és tartani fogják magukat az EU értékeihez. 

AZ APF 2016-ban 328 ezer eurónyi, az AENM pedig 228 ezer eurónyi uniós támogatást kapott, de az azóta bevezetett regisztrációs szigorítások miatt a legutóbbi támogatási körről lecsúsztak, a jövő évi EP-választások előtt már nem fognak uniós forrásokhoz jutni. 

Múlt szeptemberben az Európai Bizottság már jelezte, hogy alaposan átvizsgálnák a jelenlegi pártfinanszírozási rendszert, jóval átláthatóbbá téve a viszonyokat. Felmerült például, hogy az APF esetleg csal a taglétszámok jelentésével, melyek révén támogatásokhoz juthatnak. Tavaly például az derült ki, hogy az APF francia képviselője valójában a Nemzeti Front tartományi szintű politikusa Franciaországban, és újságírói kérdésre azt mondta, semmi köze az összeurópai szövetséghez, rácsalták csak a nevét a listára. 

Az új szabályok értelmében már csak nemzeti pártok, és nem magánszemélyek alkothatnának európai pártot, ami pályázhatna támogatásra. Az erről szóló EP-viták már a jövő héten elindulhatnak. (EU Observer)