A mexikói földrengés után, a kárfelmérés közben lezuhanó helikopter 13 embert megölt, és 15-öt megsebesített

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Erős, 7,2-es fokozatú földrengés volt Mexikó déli és középső vidékén. (Az amerikai földtani intézet (USGS) előzetesen 7,5-es erősségű rengésről számolt be.) Az országos földrengésfigyelő szolgálat szerint a földmozgás fészke a déli Oaxaca szövetségi államban lévő Pinotepa Nacional településtől 11 km-re délkeletre, 43 km-es mélységben volt. Kisebb károk keletkeztek, de áldozatokról nem szólnak a hírek.

Luis Felipe Puente, a katasztrófavédelem helyi vezetője azt mondta, hogy Oaxaca, Chiapas, Michoacán és Puebla szövetségi államban és a fővárosban, Mexikóvárosban a hatóságok még vizsgálódnak. Az első nagyobb földrengést 59 utórengés kísérte.

Hivatalos közlések szerint Mexikóvárosban és az ország déli részén kb. 1 millió háztartás maradt áram nélkül, és Oaxaca államban legalább 50 ház rongálódott meg. 

Nem sokkal később a belügyminisztérium arról számolt be, hogy Alfonso Navarrete Prida miniszter helikoptere, amivel a károk megtekintésére indult, leszállás közben a földnek csapódott. A helikopteren ült Alejandro Murat, Oaxaca kormányzója is, de sem ő, sem a miniszter nem sérült meg komolyabban.

A Santiago Jamiltepec nevű kisvárosban lezuhant katonai helikopterFotó: David Torres / CrowdSpark

A hatóságok később közölték, hogy a helikopter két teherautóra zuhant egy mezőn, amikor megpróbált leszállni Santiago Jamiltepecben. A földön legalább 13 ember halt meg a balesetben, köztük három gyerek. További 15 ember megsérült.

A Pemex nemzeti olajvállalat szerint a berendezéseik rendben vannak, beleértve a legnagyobb finomítójukat, ami 386 km-re fekszik az epicentrumtól.

Tavaly szeptemberben két erős földrengés 471 halálos áldozatot követelt Mexikó középső és déli vidékén, és megrongált 184 ezer épületet. (MTI)

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.