Őrizetbe vették a lett jegybank elnökét

Rendkívüli hírlevél
Amit azonnal tudni kell
Ilmars Rimsevics, a lett jegybank elnöke 2009. május 28-án, Lettország helsinki nagykövetségén.Fotó: MARKKU ULANDER/AFP

Őrizetbe vette Ilmars Rimsevicset, a lett jegybank elnökét a korrupcióellenes ügynökség (KNAB), jelentette a BNS balti hírügynökség. Értesüléseik szerint a KNAB nyomozói szombat este fogták el Rimsevicset, akit hét órán át hallgattak ki. Lakásán és irodájában is házkutatást tartottak.

Laura Dusa, a KNAB szóvivője nem közölt részleteket az ügyről, későbbre ígért tájékoztatást. Raimond Vejonis lett elnök a Twitterén közölte, hogy "a bankszektorban kialakult helyzet" miatt összehívja a nemzetbiztonsági tanácsot. Azt nem közölte, hogy mikor.

A miniszterelnök, Maris Kucinskis igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy a jegybankelnök őrizetbe vétele semmilyen kockázatot nem jelent az ország pénzügyi stabilitására nézve.

Egyelőre sem a kormány, sem a jegybank nem tudatta, hogy Rimsevicset mivel gyanúsítják, ám Arvils Aserandens gazdasági miniszter szerint Rimsevicsnek el kellene gondolkodnia azon, hogy le akar-e mondani.

Ilmars Rimsevics 2001-ben került a lett jegybank élére. (Via MTI)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.