Őrizetbe vették a lett jegybank elnökét

külföld
2018 február 18., 11:10
comments 106
Ilmars Rimsevics, a lett jegybank elnöke 2009. május 28-án, Lettország helsinki nagykövetségén.
photo_camera Ilmars Rimsevics, a lett jegybank elnöke 2009. május 28-án, Lettország helsinki nagykövetségén. Fotó: MARKKU ULANDER/AFP

Őrizetbe vette Ilmars Rimsevicset, a lett jegybank elnökét a korrupcióellenes ügynökség (KNAB), jelentette a BNS balti hírügynökség. Értesüléseik szerint a KNAB nyomozói szombat este fogták el Rimsevicset, akit hét órán át hallgattak ki. Lakásán és irodájában is házkutatást tartottak.

Laura Dusa, a KNAB szóvivője nem közölt részleteket az ügyről, későbbre ígért tájékoztatást. Raimond Vejonis lett elnök a Twitterén közölte, hogy "a bankszektorban kialakult helyzet" miatt összehívja a nemzetbiztonsági tanácsot. Azt nem közölte, hogy mikor.

A miniszterelnök, Maris Kucinskis igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy a jegybankelnök őrizetbe vétele semmilyen kockázatot nem jelent az ország pénzügyi stabilitására nézve.

Egyelőre sem a kormány, sem a jegybank nem tudatta, hogy Rimsevicset mivel gyanúsítják, ám Arvils Aserandens gazdasági miniszter szerint Rimsevicsnek el kellene gondolkodnia azon, hogy le akar-e mondani.

Ilmars Rimsevics 2001-ben került a lett jegybank élére. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.