Trump háta mögött pár lépésnyire összeverekedett egy amerikai és egy kínai titkosügynök az atombőrönd miatt

2018 február 19., hétfő 8:40
95

Elképesztő, a legdurvább hidegháborús tragikomédiákat idéző jelenetek játszódtak le november 9-én Pekingben, amikor az ott turnézó Trump elnök a Nagy Népi Csarnoknak nevezett parlamentbe látogatott el éppen - robbantotta a sztorit Jonathan Swan, az Axios híres riportere.

A sztori szerint - amire Swannak állítása szerint öt különböző forrása van - amikor Trump a kíséretével együtt megérkezett az épülethez, szokás szerint vele tartott az az ember, aki az úgynevezett atombőröndöt cipeli.

(Ez az a híres táska, amiben néphit szerint az atomrakéták indításához szükséges gomb található. Ez így nem igaz. A húszkilós, bőr borítású alumínium táska/bőrönd valójában egyfajta kommunikációs eszköz, mondjuk szupertelefon, ami arra szolgál, hogy az amerikai elnök bárhonnan, bármikor kapcsolatba léphessen a Pentagonnal és elrendelhesse az atomválaszt vagy atomtámadást. A táskához egy állandóan frissített kód tartozik, az elnök ezt bemondva tudja azonosítani magát.)

Szóval amint Trump és kísérete behatoltak a bejáraton, egy túlbuzgó kínai ügynök megállította az atombőrönd hordozóját és nem engedte tovább. Csakhogy a protokoll szerint neki - egy orvos társaságában - állandóan az elnök közvetlen közelében kell lennie. A kíséret egyik tagja ezért lélekszakadva előreszaladt, hogy figyelmeztesse a történtekre a küldöttség egy teremmel már előbbre járó tagjait. A hírt meghallva John Kelly, a Fehér Ház kabinetfőnöke azonnal visszasietett, és "Bemegyünk!" felkiáltással arra utasította a bőröndös embert, hogy azonnal menjen tovább velük, majd az ott álló összes amerikai megindult az épület belseje felé.

Ekkor felfordulás támadt. Egy kínai biztonsági megragadta Kellyt, aki lerázta magáról a kezét. Egy amerikai titkosügynök ezután elkapta a kínait és a földre vitte.

A heves incidens pár pillanatig tartott, az amerikaiak végül teljes létszámban bemehettek.

Swan forrásai szerint az amerikaiak szokás szerint előre értesítették a kínaiakat a bőrönddel kacsolatos protokollról, de Pekingben valaki túlbuzgónak bizonyult.

Az amerikai újságíró úgy tudja, hogy az atombőrönd az incidens közben egy pillanatra sem került kínai kézbe, sőt a házigazdák meg sem érintették azt.

(via Axios)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt