UNICEF: Nincs már jelző, ami leírhatná a szíriai poklot

2018 február 20., kedd 22:51
153
A január 21-i gútai klórgáztámadás egyik áldozata az ostromolt Dúma városának kórházában. Fotó: HASAN MOHAMED/AFP

Hétfő óta újra bombázzák a szíriai kormányzati erők a lázadók által felügyelt Damaszkusz mellett fekvő Kelet-Gútát, ahol már több tucat civil vesztette életét a februári támadásokban. Most több mint 100 új áldozatról szólnak a hírek, a halottak közt rengeteg a civil és köztük is a gyerek. Csak kedden öt kórházat ért rakétatámadás. 

Az ENSZ és annak gyermekjogi szervezete, az UNICEF kedd reggel egy üres közleményt adott ki. A világszervezet arra próbálja meg ezzel felhívni a figyelmet, hogy a szíriai horror leírására lassan alkalmatlanná válnak a szavak. "Egyetlen szó sem szolgáltathat igazságot a megyilkolt gyerekeikért, szüleikért, szeretteikért" - írják. 

A gyermekjogi szervezetet vezető Geert Cappelaere magyarázó jegyzete szerint a szavak értelmüket veszítik lassan. Az igazgató felteszi a kérdést, hogy vajon akik előidézik ezt a szenvedést, le tudják-e írni tetteiket szavakkal? 

Szíria egykor 18 milliós lakossága a háború kezdete óta 500 ezerrel lett kevesebb a halálozások miatt. Több mint 11 millió ember volt kénytelen elhagyni otthonát, 6 millió ember keres menedéket más országban. A Human Rights Watch szerint 1 millió ember él közvetlen életveszélyben a kormány folytatta háború miatt és szorul humanitárius védelemre. Az üres közleménnyel az UNICEF a nemzetközi közösségnek üzen, amely képtelen volt megvédeni a szíriai civilek millióit.

A szíriai pokolról legutóbb Magyari Péter írt részletesebben a 444-en. (Quartz)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt