UNICEF: Nincs már jelző, ami leírhatná a szíriai poklot

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
A január 21-i gútai klórgáztámadás egyik áldozata az ostromolt Dúma városának kórházában.Fotó: HASAN MOHAMED/AFP

Hétfő óta újra bombázzák a szíriai kormányzati erők a lázadók által felügyelt Damaszkusz mellett fekvő Kelet-Gútát, ahol már több tucat civil vesztette életét a februári támadásokban. Most több mint 100 új áldozatról szólnak a hírek, a halottak közt rengeteg a civil és köztük is a gyerek. Csak kedden öt kórházat ért rakétatámadás. 

Az ENSZ és annak gyermekjogi szervezete, az UNICEF kedd reggel egy üres közleményt adott ki. A világszervezet arra próbálja meg ezzel felhívni a figyelmet, hogy a szíriai horror leírására lassan alkalmatlanná válnak a szavak. "Egyetlen szó sem szolgáltathat igazságot a megyilkolt gyerekeikért, szüleikért, szeretteikért" - írják. 

A gyermekjogi szervezetet vezető Geert Cappelaere magyarázó jegyzete szerint a szavak értelmüket veszítik lassan. Az igazgató felteszi a kérdést, hogy vajon akik előidézik ezt a szenvedést, le tudják-e írni tetteiket szavakkal? 

Szíria egykor 18 milliós lakossága a háború kezdete óta 500 ezerrel lett kevesebb a halálozások miatt. Több mint 11 millió ember volt kénytelen elhagyni otthonát, 6 millió ember keres menedéket más országban. A Human Rights Watch szerint 1 millió ember él közvetlen életveszélyben a kormány folytatta háború miatt és szorul humanitárius védelemre. Az üres közleménnyel az UNICEF a nemzetközi közösségnek üzen, amely képtelen volt megvédeni a szíriai civilek millióit.

A szíriai pokolról legutóbb Magyari Péter írt részletesebben a 444-en. (Quartz)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.