336 könyvet és folyóiratot lopott el egy Vas megyei könyvtáros

Reggel 4 hírlevél
Amit tudni kell, minden reggel.

Több millió forintos sikkasztással vádol az ügyészség egy férfit, aki a vád szerint egy felsőoktatási intézmény könyvtárosaként 2 éven át könyveket és folyóiratokat lopott, majd azokat eladta – közölte a Vas Megyei Főügyészség.

Simon József megyei főügyész szerint a vádlott, aki 30 éve dolgozott könyvtárosként, összesen 336 könyvet és folyóiratot lopott el 6 millió 761 ezer forint értékben, és azokat az interneten feladott hirdetések segítségével, postai úton értékesítette, összesen 1 millió 35 ezer forintért. A vevőknek azt mondta, hogy örökségből jutott a kiadványokhoz, amikből a könyvtári pecsétet kiradírozta, illetve úgy tüntette fel, mintha azok selejtezettek lennének.

A főügyész közölte: a kárból – lefoglalásokból – 271 ezer forint megtérült, és a vádlott további 245 ezer forintot megtérített a könyvtárnak.

A Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség a büntetlen előéletű férfit jelentős értékre, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntettével vádolja, és vele szemben próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását javasolja, illetve 827 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére is köteleznék. (MTI)