A szír kormányerők célzottan támadhatják a kórházakat Kelet-Gútában

Az összeomlás szélén van az egészségügyi ellátás Kelet-Gútában az ott dolgozó egészségügyi szakemberek jelentése szerint, miután a szír kormányerők és szövetségeseik közel egy héten át bombázták a területet és a légicsapásokban 22 kórházat és klinikát ért találat. 

Fotó: HAMZA AL-AJWEH/AFP

A számos találat miatt él az az elképzelés, hogy a kormányerők szándékosan célozták az egészségügyi intézményeket. Jelenleg mindössze három intézmény tud teljes egészében működni, de mindegyik túlterhelt a rengeteg sérült miatt. Csütörtökön volt ötödik napja, hogy a szír és az orosz gépek bombázták a régiót. Az Orvosok Határok Nélkül jelentése szerint csak az elmúlt három napban 13 olyan kórház semmisült vagy sérült meg, mellyel együttműködtek. 

Fotó: Anas Aldamashqi/Anadolu Agency

Nemzetközi szervezetek szerint is egyértelmű, hogy a támadások célzottan a kórházakra irányultak. A Physicians for Human Rights nevű szervezet igazgatója, Susannah Sirkin arról beszélt, hogy hasonló taktikát Aleppóban lehetett látni: a szír kormányerők és szövetségeseik ott is ostrom alá vették a várost, blokáddal elérték, hogy ne juthasson be segítség, majd végül civil célpontokat kezdtek el bombázni. 

A Violations Documentation Centre nevű szervezet jelentése szerint a kórházakat célzott rakétákkal lőtte a szír hadsereg, más típusú lőszermaradványokat találtak itt, mint a régió többi részén, ahova sokszor csak találomra dobnak bombákat a kormányerők gépei. Jellemző az is, hogy amikor eltalálnak egy kórházi épületet, rögtön érkezik a támadás második hulláma, ahogy a mentőalakulatok a helyszínre értek segíteni. 

Fotó: AMER ALMOHIBANY/AFP

A gútai hatóságok beszámolója szerint célzott támadás érte azokat a védelmi központokat is, ahonnan a mentőakciókat koordinálták. Beszámolójuk szerint 250 ember halt meg és 1700 sérült meg szerdáig a támadásokban. De a halottak száma biztosan nőni fog, mivel sokan súlyosan sérültek. 

A brit székhelyű Syrian Observatory for Human Rights jelentése szerint vasárnap óta 403 ember halt meg és 2116 sérült meg Kelet-Gútában. (Guardian)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.