A szír kormányerők célzottan támadhatják a kórházakat Kelet-Gútában

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az összeomlás szélén van az egészségügyi ellátás Kelet-Gútában az ott dolgozó egészségügyi szakemberek jelentése szerint, miután a szír kormányerők és szövetségeseik közel egy héten át bombázták a területet és a légicsapásokban 22 kórházat és klinikát ért találat. 

Fotó: HAMZA AL-AJWEH/AFP

A számos találat miatt él az az elképzelés, hogy a kormányerők szándékosan célozták az egészségügyi intézményeket. Jelenleg mindössze három intézmény tud teljes egészében működni, de mindegyik túlterhelt a rengeteg sérült miatt. Csütörtökön volt ötödik napja, hogy a szír és az orosz gépek bombázták a régiót. Az Orvosok Határok Nélkül jelentése szerint csak az elmúlt három napban 13 olyan kórház semmisült vagy sérült meg, mellyel együttműködtek. 

Fotó: Anas Aldamashqi/Anadolu Agency

Nemzetközi szervezetek szerint is egyértelmű, hogy a támadások célzottan a kórházakra irányultak. A Physicians for Human Rights nevű szervezet igazgatója, Susannah Sirkin arról beszélt, hogy hasonló taktikát Aleppóban lehetett látni: a szír kormányerők és szövetségeseik ott is ostrom alá vették a várost, blokáddal elérték, hogy ne juthasson be segítség, majd végül civil célpontokat kezdtek el bombázni. 

A Violations Documentation Centre nevű szervezet jelentése szerint a kórházakat célzott rakétákkal lőtte a szír hadsereg, más típusú lőszermaradványokat találtak itt, mint a régió többi részén, ahova sokszor csak találomra dobnak bombákat a kormányerők gépei. Jellemző az is, hogy amikor eltalálnak egy kórházi épületet, rögtön érkezik a támadás második hulláma, ahogy a mentőalakulatok a helyszínre értek segíteni. 

Fotó: AMER ALMOHIBANY/AFP

A gútai hatóságok beszámolója szerint célzott támadás érte azokat a védelmi központokat is, ahonnan a mentőakciókat koordinálták. Beszámolójuk szerint 250 ember halt meg és 1700 sérült meg szerdáig a támadásokban. De a halottak száma biztosan nőni fog, mivel sokan súlyosan sérültek. 

A brit székhelyű Syrian Observatory for Human Rights jelentése szerint vasárnap óta 403 ember halt meg és 2116 sérült meg Kelet-Gútában. (Guardian)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.