Benini apától származó fiatal nőt választottak Orleansban az idei Szent Johannának, háborog a francia szélsőjobb

külföld
2018 február 22., 16:40
comments 179

Felháborodott kommenteket váltott ki francia szélsőjobboldali és idegenellenes portálokon, hogy egy félig afrikai származású nő fogja megszemélyesíteni Szent Johannát az idei évfordulós rendezvényeken a Párizstól délre fekvő Orléans-ban.

A benini apától és lengyel anyától származó 17 éves lányt, Mathilde Edey Gamassou-t 250 jelölt közül választották a francia nemzeti hős 50. "inkarnációjának".

link Forrás

Egy muszlimellenes portálon például azt írták, hogy az orléans-i szüzet jövőre burkába öltöztetik, egy másik portálon "félvérek melletti propagandával" vádolták a szervezőket.

A zsűri vezetője, Benedicte Baranger szomorúnak nevezte, hogy egyesek politikai haszonszerzésre használják fel a témát. Hangsúlyozta, hogy a lány pontosan megfelel a kritériumoknak, amelyek alapján minden évben kiválasztják Jeanne d'Arc megszemélyesítőjét: több mint 10 éve Orléans-ban él, ott jár gimnáziumba, katolikus vallású és szabadidejében karitatív munkát végez, mindemellett érdekes személyiség.

Marlene Schiappa, a nők és a férfiak egyenjogúságáért felelős államtitkár leszögezte, hogy Franciaországban nincs helye a rasszista gyűlöletnek.

Orléans-ban már 589. alkalommal emlékeznek meg arról, hogy a százéves háborúban, 1429 áprilisában a fiatal nő győzelmet aratott a városát ostromló angolok fölött. Az idei rendezvényeket április 28. és május 8. között tartják. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.