Benini apától származó fiatal nőt választottak Orleansban az idei Szent Johannának, háborog a francia szélsőjobb

Felháborodott kommenteket váltott ki francia szélsőjobboldali és idegenellenes portálokon, hogy egy félig afrikai származású nő fogja megszemélyesíteni Szent Johannát az idei évfordulós rendezvényeken a Párizstól délre fekvő Orléans-ban.

A benini apától és lengyel anyától származó 17 éves lányt, Mathilde Edey Gamassou-t 250 jelölt közül választották a francia nemzeti hős 50. "inkarnációjának".

Egy muszlimellenes portálon például azt írták, hogy az orléans-i szüzet jövőre burkába öltöztetik, egy másik portálon "félvérek melletti propagandával" vádolták a szervezőket.

A zsűri vezetője, Benedicte Baranger szomorúnak nevezte, hogy egyesek politikai haszonszerzésre használják fel a témát. Hangsúlyozta, hogy a lány pontosan megfelel a kritériumoknak, amelyek alapján minden évben kiválasztják Jeanne d'Arc megszemélyesítőjét: több mint 10 éve Orléans-ban él, ott jár gimnáziumba, katolikus vallású és szabadidejében karitatív munkát végez, mindemellett érdekes személyiség.

Marlene Schiappa, a nők és a férfiak egyenjogúságáért felelős államtitkár leszögezte, hogy Franciaországban nincs helye a rasszista gyűlöletnek.

Orléans-ban már 589. alkalommal emlékeznek meg arról, hogy a százéves háborúban, 1429 áprilisában a fiatal nő győzelmet aratott a városát ostromló angolok fölött. Az idei rendezvényeket április 28. és május 8. között tartják. (MTI)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.