Benini apától származó fiatal nőt választottak Orleansban az idei Szent Johannának, háborog a francia szélsőjobb

Felháborodott kommenteket váltott ki francia szélsőjobboldali és idegenellenes portálokon, hogy egy félig afrikai származású nő fogja megszemélyesíteni Szent Johannát az idei évfordulós rendezvényeken a Párizstól délre fekvő Orléans-ban.

A benini apától és lengyel anyától származó 17 éves lányt, Mathilde Edey Gamassou-t 250 jelölt közül választották a francia nemzeti hős 50. "inkarnációjának".

Egy muszlimellenes portálon például azt írták, hogy az orléans-i szüzet jövőre burkába öltöztetik, egy másik portálon "félvérek melletti propagandával" vádolták a szervezőket.

A zsűri vezetője, Benedicte Baranger szomorúnak nevezte, hogy egyesek politikai haszonszerzésre használják fel a témát. Hangsúlyozta, hogy a lány pontosan megfelel a kritériumoknak, amelyek alapján minden évben kiválasztják Jeanne d'Arc megszemélyesítőjét: több mint 10 éve Orléans-ban él, ott jár gimnáziumba, katolikus vallású és szabadidejében karitatív munkát végez, mindemellett érdekes személyiség.

Marlene Schiappa, a nők és a férfiak egyenjogúságáért felelős államtitkár leszögezte, hogy Franciaországban nincs helye a rasszista gyűlöletnek.

Orléans-ban már 589. alkalommal emlékeznek meg arról, hogy a százéves háborúban, 1429 áprilisában a fiatal nő győzelmet aratott a városát ostromló angolok fölött. Az idei rendezvényeket április 28. és május 8. között tartják. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.