Nagyon szoros meccsen, szétlövéssel nyerte meg az USA a női hokidöntőt Phjongcshangban

Az Egyesült Államok csapata nyerte meg a phjongcshangi téli olimpia női jégkorongtornáját, a csütörtöki döntőben szétlövés után győzték le a címvédő Kanadát.

A Jocelyne Lamoureux-Davidson gólt lő a kanadai Shannon Szabadosnak.Fotó: Alekszander Vilf / Szputnyik

Az első harmadban sokáig nem esett gólt, majd a szakasz hajrájában a játékrész jelentős részét emberelőnyben játszó amerikaiak szereztek vezetést. A szünetben aztán rendezte sorait a címvédő, és a második játékrészben fordítani tudott. A második góljukat az a Marie-Philip Poulin szerezte, aki 2010-ben Vancouverben és négy éve Szocsiban is duplázott a fináléban.

A harmadik harmadban a kanadaiak inkább az előnyük megtartására törekedtek, és gyors ellentámadásokkal próbálták eldönteni az összecsapást, de pont egy elhibázott kontratámadás miatt tudott egyenlíteni az USA: a játékrész második felében egy „három az egy elleni” szituációban Laura Stacey lövése kivágódott a palánkról, a túloldalon pedig azonnal kiugrott Monique Lamoureux-Morando, és szép szólógólt lőtt.

A hosszabbításban nem változott az állás, majd a szétlövésben az ötödik, zárópárban – három kanadai és két amerikai elhibázott büntetőnél – Hilary Knight nem ütötte be a sorsdöntő gólt. Így folytatódott a párbaj, Jocelyne Lamoureux-Davidson a kapust gyönyörűen elfektetve volt eredményes, Meghan Agosta kihagyott büntetője után viszont már ünneplő amerikaiak lepték el a pályát. Az USA 3-2-re győzött szétlövéssel.

Fotó: Brendan Smialowski / AFP

Az Egyesült Államok korábban 1998-ban szerzett olimpiai aranyérmet, azóta a kanadaiak sorozatban négyszer is győztek. A bronzérmes Finnország lett. (MTI)