Nem bír méltóságteljesen távozni a tél: mínusz 20 fok is lehet a jövő héten

Szombat estétől több napon át nem emelkedik 0 fok felé a hőmérséklet, éjszakánként országszerte mínusz 10 fok alá hűl a levegő – közölte a meteorológiai szolgálat a Facebook-oldalán. Az előrejelzés szerint a jövő héten többfelé mínusz 10 fok körüli maximumokra és mínusz 20 fok körüli minimumokra kell készülni.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint szombat estétől fagypont alá csökken a hőmérséklet és a következő 5-6 napban sem emelkedik 0 fok fölé napközben.

A jövő hét első felében lesznek olyan napok, amikor napközben is mínusz 5 fok körül alakulnak a maximumok, ráadásul az erős szél miatt ezt is jóval hidegebbnek lehet majd érezni. Éjszakánként az ország legnagyobb részén mínusz 10 foknál is hidegebb idő várható.

Az OMSZ felhívta a figyelmet: ilyen időjárásban nemcsak a szabad ég alatt, hanem a fűtetlen lakásokban, házakban élőket is fokozottan veszélyezteti a kihűlés vagy a fagyhalál.

Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár pénteken bejelentette: a várható extrém hideg miatt szombat déltől életbe lép a vörös kód riasztás, ami szerint a hajléktalanokat segítő szervezetek mellett szükség esetén a bentlakásos intézményeknek is meg kell nyitniuk kapuikat a rászorulók előtt.

Aki segíteni szeretne, többek között az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Menhely Alapítvány és a diszpecserportal.hu honlapjain találja a szükséges információkat, telefonszámokat.

Fotó: Simon Teodora, olvasónk

Szombat

Az előrejelzés szerint többfelé kisüt a nap, de reggel még délnyugaton, napközben a középső országrészben sok lesz a felhő, ott havazás is valószínű. Többfelé megélénkül, néhol meg is erősödik a szél, ami helyenként gyenge hófúvást is okozhat. A legalacsonyabb hőmérséklet többnyire -8 és -1 fok között alakul, de északkeleten a havas, szélvédett, derült tájakon -10 foknál is hidegebb lehet. A legmagasabb hőmérséklet -3 és 3 fok között valószínű.

Vasárnap

A több-kevesebb napsütés mellett délen lehet néhol gyenge havazás. Többfelé megerősödik a szél, ezért hófúvásra is számítani kell. A minimumhőmérséklet általában -14 és -7 fok között alakul, de a gyengén felhős, havas, szélvédett tájakon -15 fok alatt valószínű. A nappali maximumok -7 és -2 fok között alakulnak. A jelenlegi előrejelzés szerint a jövő héten tovább hűl a levegő. Néhol napközben is -10 fok körül alakul a hőmérséklet, a leghidegebb órákban -20 foknál is hidegebb lehet. (MTI)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.