Szijjártó Péter szerint Macron EU-s konzultációja a nyomába sem ér a magyar kormány Nemzeti Konzultációjának

Tbg
eu
2018 február 24., 10:59
comments 287

Magyarország az egyetlen uniós tagállam, amelyik egyelőre nem venne részt a francia Emmanuel Macron elnök által meghirdetett EU-s konzultációban.

A francia elnök kezdeményezéséhez 25 ország csatlakozott, a két kimaradó, Hollandia és Magyarország közül előbbi pedig már jelezte, hogy gondolkodnak a dolgon, és csatlakoznának.

Macron elképzelése szerint az uniós polgárok véleményét is ki kéne kérni az EU következő 10-15 évéről, hiszen kitapintható az euroszkepszis a kontinensen, ugyanakkor Macron szerint nem lehet a komplex kérdéseket egy eldöntendő népszavazásra redukálni, mint amilyen pl. a Brexit volt.

Macron ezért páneurópai konzultációt hirdetett meg az uniós polgárok bevonásával.

A magyar fél távolmaradásának okairől eddig nem volt magyar álláspont, de Szijjártó Péter külügyminiszter szombati sajtótájékoztatóján kitért erre is:

Ha van kormány Európában, amely büszke lehet arra, hogy kikéri az emberek véleményét, akkor az a magyar kormány. Úgy látja, a francia államfő által felvázolt konzultációról nem lehet tudni semmi konkrétat. Ha viszont Macron azt akarja, hogy Európában adóharmonizáció legyen, az Magyarországon „brutális adóemeléssel járna”, ezért nem támogatják az ilyen törekvéseit, közölte.

A magyar külügyminiszter válaszában tehát azzal érvel, hogy a magyar emberek véleményét a magyar kormány a Nemzeti Konzultáción már kikérdezte, és Macron biztos csak adóemelést akar elérni.

A Nemzeti Konzultációt valóban a magyar kormány kezdeményezte idehaza, de azok féligazságokra és hülyeségekre építő, inszinuáló kérdései aligha nevezhetők a társdalmi vélemények felmérésének, illetve nem is Európa jövőjéről szóltak.

Az is komoly probléma a magyar konzultációval, hogy még az állami szervek sem tudják kétséget kizáróan igazolni, hogy az íveket hányan töltötték ki, és küldték vissza. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.