Szijjártó Péter szerint Macron EU-s konzultációja a nyomába sem ér a magyar kormány Nemzeti Konzultációjának

Magyarország az egyetlen uniós tagállam, amelyik egyelőre nem venne részt a francia Emmanuel Macron elnök által meghirdetett EU-s konzultációban.

A francia elnök kezdeményezéséhez 25 ország csatlakozott, a két kimaradó, Hollandia és Magyarország közül előbbi pedig már jelezte, hogy gondolkodnak a dolgon, és csatlakoznának.

Macron elképzelése szerint az uniós polgárok véleményét is ki kéne kérni az EU következő 10-15 évéről, hiszen kitapintható az euroszkepszis a kontinensen, ugyanakkor Macron szerint nem lehet a komplex kérdéseket egy eldöntendő népszavazásra redukálni, mint amilyen pl. a Brexit volt.

Macron ezért páneurópai konzultációt hirdetett meg az uniós polgárok bevonásával.

A magyar fél távolmaradásának okairől eddig nem volt magyar álláspont, de Szijjártó Péter külügyminiszter szombati sajtótájékoztatóján kitért erre is:

Ha van kormány Európában, amely büszke lehet arra, hogy kikéri az emberek véleményét, akkor az a magyar kormány. Úgy látja, a francia államfő által felvázolt konzultációról nem lehet tudni semmi konkrétat. Ha viszont Macron azt akarja, hogy Európában adóharmonizáció legyen, az Magyarországon „brutális adóemeléssel járna”, ezért nem támogatják az ilyen törekvéseit, közölte.

A magyar külügyminiszter válaszában tehát azzal érvel, hogy a magyar emberek véleményét a magyar kormány a Nemzeti Konzultáción már kikérdezte, és Macron biztos csak adóemelést akar elérni.

A Nemzeti Konzultációt valóban a magyar kormány kezdeményezte idehaza, de azok féligazságokra és hülyeségekre építő, inszinuáló kérdései aligha nevezhetők a társdalmi vélemények felmérésének, illetve nem is Európa jövőjéről szóltak.

Az is komoly probléma a magyar konzultációval, hogy még az állami szervek sem tudják kétséget kizáróan igazolni, hogy az íveket hányan töltötték ki, és küldték vissza. (via MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.