Az EU-s országok közül csak Magyarország nem vesz részt az EU jövőjéről szóló konzultáción

eu
2018 február 24., 07:27
comments 402

Emmanuel Macron tavaly, a választási kampányában azt ígérte, szorosabbra fűzi a kapcsolatot az európai nép és az európai politika között, ezért konzultációt indít, ahol a tagállamok állampolgárai elmondhatnák a véleményüket az EU jövőjéről.

photo_camera Emmanuel Macron francia elnök a péntek esti sajtótájékoztatóján, Brüsszelben. Fotó: Ludovic Marin / AFP

A francia elnök januárban bejelentette, hogy Franciaországban tavasszal el is indul az akció. A kezdeményezéshez a többi tagállam is csatlakozott.

De egy ország kivétel.

Az Index megírta, hogy egy péntek esti brüsszeli sajtótájékoztatón Macron elárulta, hogy 26 európai uniós vezető beleegyezett a konzultáció lefolytatásába, csak Magyarország nem.

„Ez bizonyára meglepi önöket” – mondta Macron mosolyogva, és többen is nevettek.

A derültség érthető, hiszen Magyarország kormánya, ami évek óta hergel az EU ellen, sorra vezényli le a „nemzeti konzultációkat”. Mondjuk a mostani, uniós konzultáció akár hasznos is lehetne, szemben a magyarországi reklám-hadjáratokkal, amiknél értelmes kérdések vagy válaszok nem szoktak szerepelni a kérdőíveken. (A kormány a bíróságon is csak azzal érvel, hogy vélemények szerepelnek rajtuk.) (Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt