Az EU-s országok közül csak Magyarország nem vesz részt az EU jövőjéről szóló konzultáción

eu
2018 február 24., 07:27
comments 402

Emmanuel Macron tavaly, a választási kampányában azt ígérte, szorosabbra fűzi a kapcsolatot az európai nép és az európai politika között, ezért konzultációt indít, ahol a tagállamok állampolgárai elmondhatnák a véleményüket az EU jövőjéről.

Emmanuel Macron francia elnök a péntek esti sajtótájékoztatóján, Brüsszelben.
photo_camera Emmanuel Macron francia elnök a péntek esti sajtótájékoztatóján, Brüsszelben. Fotó: Ludovic Marin / AFP

A francia elnök januárban bejelentette, hogy Franciaországban tavasszal el is indul az akció. A kezdeményezéshez a többi tagállam is csatlakozott.

De egy ország kivétel.

Az Index megírta, hogy egy péntek esti brüsszeli sajtótájékoztatón Macron elárulta, hogy 26 európai uniós vezető beleegyezett a konzultáció lefolytatásába, csak Magyarország nem.

„Ez bizonyára meglepi önöket” – mondta Macron mosolyogva, és többen is nevettek.

link Forrás

A derültség érthető, hiszen Magyarország kormánya, ami évek óta hergel az EU ellen, sorra vezényli le a „nemzeti konzultációkat”. Mondjuk a mostani, uniós konzultáció akár hasznos is lehetne, szemben a magyarországi reklám-hadjáratokkal, amiknél értelmes kérdések vagy válaszok nem szoktak szerepelni a kérdőíveken. (A kormány a bíróságon is csak azzal érvel, hogy vélemények szerepelnek rajtuk.) (Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.