Eljárás indult Hadházy Ákos LMP-s képviselő ellen, amiért csorbította a nemzeti konzultáció becsületét

Tbg
POLITIKA
2018 január 06., 08:28
comments 387

Becsület csorbítására alkalmas hamis hang- vagy képfelvétel nyilvánosságra hozatalának bűntette miatt nyomozás indult annak a feljelentésnek nyomán, amelyet a kormány az LMP-s Hadházy Ákos nemzeti konzultációval kapcsolatos kijelentése miatt tett, írja a Magyar Nemzet

A lap a Központi Nyomozó Főügyészségtől szerzett tudomást az eljárásról.

A kormány már decemberben jelezte, hogy feljelentést tesz a nemzeti konzultáció hitelességét rontó megnyilvánulások, illetve becsület csorbítására alkalmas hamis felvételek készítése és nyilvánosságra hozatala miatt azután, hogy az LMP-s Hadházy Ákos azt állította, a kormány „kamuzik”, amikor azt állítja 1,7 millió konzultációs ívet kapott a választóktól. 

Hadházy később egy ügyintézővel folytatott beszélgetés hangfelvételével támasztotta alá állításait.

A férfi azt mondja, hogy november 13-ig legfeljebb 400 ezer ív érkezett be, miközben a konzultációt szervező Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára november 14-én azt posztolta a Facebookra, hogy egészen pontosan 1.125.318 kérdőívet kaptak. 

Hadházy a Nemzetnek most elmondta, számított arra, hogy valóban eljárás indul, de örül neki:

„Minden ilyen ügynek örülök, hiszen felhívja a nyilvánosság figyelmét arra, hogyan manipulálta a kormány ezt a konzultációnak nevezett csalássorozatot.”

Hadházy szerint azért nem lesz következménye az ügynek, mert a képviselői mentelmi jogát nem fogják kiadni (az az Országgyűlés feladata). Akkor ugyanis „be lehetne kérni azokat a postai nyilvántartásokat, amelyeket számtalan kérelme ellenére nem hajlandók kiadni.”

Hadházy kész nyilvánosságra hozni a teljes hangfelvételt, hogy bizonyítsa nem manipulálta az ügyintéző szavait.

A kormány még egy bizonyítékot tudott felhozni amellett, hogy 1,7 millió feletti számban küldték vissza az íveket: a Budapesti Közjegyzői Kamara elnöke által december 7-én hitelesített ténytanúsító jegyzőkönyvet. 

Hadházy szerint a jegyzőkönyv azt nem bizonyítja, hogy az íveket valóban feldolgozták volna. Hadházy az iratbetekintésen látta, hogy három különböző budapesti helyszínen, egymás hegyén-hátán, láthatóan feldolgozatlanul tárolják az íveket.  (MNO)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.