A legmelegebb időszakban rekordhideg volt az ország legmagasabb pontján

időjárás
2018 február 25., 19:53

Kékestetőn a nappali maximum is -10 fok alatt volt vasárnap, ezzel megdőlt a legalacsonyabb maximumhőmérséklet napi rekordja.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat már reggel közölte: vasárnap volt a mostani tél eddigi leghidegebb reggele, országos átlagban is -9 fok alatt voltak az értékek, a leghidegebb Kékestetőn volt, ott -17,2 fokig hűlt a levegő.

Kékestetőn napközben sem sokat melegedett a levegő, csak -11,1 fokig emelkedett a hőmérséklet. Mostanáig a február 25-i legalacsonyabb maximum-hőmérsékleti rekord -9,2 fok volt, amit szintén Kékestetőn mértek 1986-ban.

A meteorológiai szolgálat az extrém hideg veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Vas, Veszprém megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést. Ebben azt írták: a legalacsonyabb hőmérséklet vasárnap estétől főként északon és a Dunántúlon helyenként -15 fok köré csökkenhet. De az erős szél az Alföldön is jelentősen rontja a hőérzetet. Csütörtökig a hőmérséklet várhatóan nem emelkedik fagypont fölé, akkor a leghidegebb órákban néhol -20 foknál is hidegebb lehet.

Egy férfi tolólapos traktorral takarítja el a havat egy parkolóból Kékestetőn 2014. november 25-én.
photo_camera Egy férfi tolólapos traktorral takarítja el a havat egy parkolóból Kékestetőn 2014. november 25-én. Fotó: Komka Péter / MTI

Hétfőn dél felől ismét csapadék érkezik, főleg az ország déli harmadán lehet többfelé havazásra számítani. Hétfő estig akár 4 cm friss hóréteg alakulhat ki. A hóval borított tájakon az erős szél vasárnap és hétfőn is hordhatja a havat. Vasárnap este főként a Nyugat-Dunántúlon és a Dunántúli-középhegységben lehet hófúvásra számítani, hétfőn már az Alföld déli részén is hordhatja a friss havat a szél.

A meteorológiai szolgálat hétfőre a hófúvás veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.