Esélye se volt a tűzszünetnek Szíriában

külföld
2018 február 26., 09:05
comments 29
Füst gomolyog a gútai Dúma városa felett a szír légierő támadása után.
photo_camera Füst gomolyog a gútai Dúma városa felett a szír légierő támadása után. Fotó: Mouneb Taim/Anadolu Agency

Pillanatnyi hatása se volt az ENSZ Biztonsági Tanácsa által egyhangúlag, tehát a szír rezsimmel szövetséges Oroszország támogatásával sürgetett tűzszünetnek Szíriában. A sajtójelentések szerint Damaszkusztól keletre, a rezsimellenes, egyre inkább iszlamista befolyás alá kerülő lázadók uralta Gútában vasárnap szárazföldi hadműveletet is indított a szír rezsim, amely folytatta az egy hét alatt legalább 500 civil halálát okozó légitámadásokat is.

Sőt, a Szír-Amerikai Orvosi Társaság által támogatott orvosok tájékoztatása szerint a rezsim még klórgázt is bevetett: egy gyermek életét vesztette, 11 áldozatot klórtámadásra utaló tünetekkel szállítottak kórházba.

"Valójában nincs semmilyen tűzszünet. Aszad repülői és az orosz repülők folyamatosan bombázzák Gúta keleti részét. Most is Aszad egyik helikoptere köröz felettünk" - üzente cseten egy gútai aktivista, Firasz Abdulah. Vasárnap reggel pár óráig úgy nézett ki, hogy talán nyugalom lesz, de aztán a kormánypárti erők két irányból is támadást indítottak. (Via The New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.