"Fiatal, őszinte, és terhes" - az új-zélandiak kibuktak a miniszterelnökükkel készült szexista interjún

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

"Hátborzongató" és "szexista", háborogtak a miniszterelnökükkel, a 37 éves Jacinda Ardernnel készült interjún az új-zélandiak. Az éppen első gyermekét váró Ardern az ausztrál televíziós legendának, a 60 Minutes veterán riporterének, Charles Wooley-nak adott interjút, mely során Wooley láthatóan nehezen dolgozta fel a tényt, hogy akár egy fiatal nő is lehet miniszterelnök.

Wooley-t rendkívül lekötötte Ardern kinézete. "Sok miniszterelnökkel találkoztam már az évek során, de egy sem volt köztük ilyen fiatal, nagyon kevés volt ennyire okos, és még sose láttam ilyen vonzót" - vezette fel az interjút Wooley, aki később úgy jellemezte Ardernt, hogy "fiatal, őszinte, és terhes".

"A @jacindaardern vonzóságára tett megjegyzések valahogy nem tűnnek túl relevánsnak a vezetői képességeivel kapcsolatban" - kommentálta az interjút egy új-zélandi néző. Egy társa már kevésbé volt visszafogott: "Mi a fasz baja van ennek az ausztrál újságírónak? Jacinda Ardern kibír egy kényelmetlen interjút az ausztrál 60 Minutes-szel", írta.

Egy harmadik néző abban bízott, hogy az interjúnak lesz egy második része, amiben Ardern kinézete és terhessége helyett a politikai terveiről és eddigi eredményeiről lesz majd szó. "De... semmi. Csak szexista megjegyzések a kinézetéről, és bababeszéd. Fúj. Mocskosul szar újságírás, csatornát váltottam".

Tény, hogy Wooley valóban nem erőltette meg magát. Egy jellemző párbeszéd az interjúból például így hangzott a Guardian beszámolója szerint:

- Hogy keveredett egy ilyen kedves ember, mint ön, a politika mocskos világába?
- Kedves emberek is szoktak politizálni.

Ami után nem sokkal Wooley közölte, hogy "még van egy nagyon fontos politikai kérdésem önhöz. Mikor jön a baba?", majd elkezdte azt számolgatni, hogy mikor - nagyjából a választás éjszakája körül - foganhatott a gyerek. Erre már Ardern is csak forgatni tudta a szemét. "A választás már véget ért, nem mintha különösebben bele szeretnék menni a részletekbe" - válaszolta.