Minimáláras lesz az alkohol Skóciában

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Hatéves jogi harc után májustól a kormány végre bevetheti a minimálár fegyverét a legdivatosabb skót hobbi, az alkoholizmus elleni harcban. Egy 2012-ben megszavazott, de a bírósági eljárások és fellebbezések után csak most életbe lépő törvénymódosítás 50 pennyben, vagyis 178 forintban szabja meg egy egységnyi boltban árusított alkohol minimális árát. A cél az, hogy ne lehessen túl olcsón erős szeszhez jutni. 

Az "egységnyi alkohol" egy mértékegység, ami 10 milliliter vagy 8 gramm tiszta alkoholnak felel meg. Egy óra alatt ennyi alkoholt képes lebontani egy átlagos ember mája. A szokásos italokban számolva egy egységnyi alkohol van nagyjából

  • két centiliter töményben
  • egy pikoló sörben
  • fél pohár borban

Az új törvény értelmében Skóciában a legolcsóbb

  • üveg vörösbor 4,69 fontba (1670 forintba)
  • négyes pakk félliteres híg sör 4 fontba (1425 forintba)
  • hétdecis palack whisky 14 fontba (4984 forintba)
  • literes normál erőssségű cider 2,5 fontba (890 forintba)
  • literes extra erős, 7,5 fokos cider 3,75 fontba (1335 forintba)

fog kerülni ezentúl.

Az emelés főleg a legszegényebb skót alkoholisták kedvenc szeszeinél lesz brutális mértékű, akár több, mint háromszoros is: a hipermarketláncok sajátmárkás alkoholos italainál, főleg az extra erős ciderek esetében manapság előfordul az egységnyi alkoholra vetített 16-18 pennys ár is. Ez az, ami májustól 50 pennyre emelkedik. 

(via BBC)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 9,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.