Összeveszett társaival, egyedül indult öngyilkos csúcstámadásra a legendás hegymászó

Több 444 videó?
Szeretném
Denis Urubko, a lengyel-orosz hegymászólegenda 2018. február 25-én, a K2 aljában. Pár órával a kép elkészülte után Urubko összeveszett a társaival, és rádió nélkül, egyedül vágott neki a hegynek, amit télen még senki se mászott meg.Fotó: HANDOUT/AFP

"Hegymászó körökben a Himalája szakértőjeként ismert... de ez a döntése nem helyes, és nem is illik olyasvalakihez, mint ő" - kommentálta Denis Urubko, a legendás lengyel-orosz hegymászó furcsa döntését egy hegymászó barátja, Karim Shah. Urubko, aki lengyel társaival a K2 első téli megmászására készült, szombaton összeveszett a társaival, és a tájékoztatásuk nélkül egyedül vágott neki a példa nélküli mászásnak.

"Öngyilkos ötlet" - jellemezte a vállalkozását egy társa.

Urubko azon veszett össze társaival, hogy ő még mindenképpen februárban szerette volna meghódítani a K2-t, a világ minden bizonnyal legveszélyesebb hegyét, ez ugyanis előttük még senkinek se sikerült. Az expedíció vezetője, Michal Leksinski azért bízik benne, hogy tapasztalt társa élete kockáztatása helyett visszafordul a hegyről, ha úgy alakul. Urubko tényleg teljesen magára van most utalva a hegyen, mert dühében állítólag még egy rádiót se vitt magával, és a mászási tervét se egyeztette társaival.

"Mindenkit megpróbált meggyőzni arról, hogy még februárban támadják a csúcsot. Heves vitája volt a csapatvezetővel, aztán egy szó nélkül nekivágott a csúcsnak" - mesélte a csapat egyik hordára az AFP-nek. Egy tapasztalt pakisztáni hegymászó, Mirza Ali Baig szerint "a téli szólómászás a K2-n egyszerűen öngyilkos ötlet".

Urubko amúgy valóban az egyik legtapasztaltabb himalájai mászó. Tapasztaltságára és elismertségére jellemző, hogy januárban a pakisztáni hatóságok őt és társait helikopterezték át a K2-ről a Nanga Prabathoz, hogy segítsenek megmenteni két, a hegyen rekedt mászót. Urubkóék egy rendkívül bátor éjszakai mentőakcióban hozták le a hegyről a halálzónában rekedt francia mászót, Elisabeth Revolt. (Via BBC)

UPDATE 8:23: A lengyel Himalája-csapat Facebook-oldalán közzétett legfrissebb bejegyzés szerint Urubko életben van, már lefele tart a hegyről, a kettes tábor felé. Mivel a csúcstámadás kezdete óta még két nap se telt el, így nagyon valószínű, hogy a csúcsra nem ért fel - bár erről nem szól a rövid bejegyzés: