A legnagyobb amerikai bolthálózatban nem adnak el többé fegyvert 21 éven aluliaknak

külföld
2018 március 01., 07:47
comments 121

Az Egyesült Államok fegyverkultúráját talán semmi sem jellemzi jobban annál, hogy az ország legnagyobb fegyverkereskedője az ország legnagyobb kiskereskedelmi áruházlánca, a Walmart. Ez pontosan úgy néz ki a valóságban, ahogy hangzik: ezekben az európai Tescókhoz hasonlító, méretükben tán még azoknál is nagyobb hodályokban az alsógatya- és a chipsrészleg között gigantikus fegyverpultok is vannak, ahol a helyi törvényeknek megfelelő vásárlók - 1995-ben, Georgiában például azok, akik elmúltak 18 évesek, és volt elég pénzük -, a hétvégi nagybevásárlás közben akár AR-15-ös félautomata gépkarabélyt is vehettek a 16 tekercs vécépapír és a négy kiló szeletelt kenyér mellé.

Ezért elég jelentős fejlemény az amerikai fegyvervitában, hogy a parklandi mészárlás után két héttel a Walmart úgy döntött, hogy ezentúl 21 éven aluliak akkor se vásárolhatnak náluk fegyvert, ha amúgy azt az állami törvények nem tiltják. A cég emellett többé nem árul automata fegyverekre emlékeztető airsoft-fegyvereket és játékfegyvereket sem.

Az Egyesült Államok második legnagyobb fegyverkereskedő áruházlánca, a Dick's Sporting Good szintén úgy döntött, hogy ezentúl csak 21 éven felülieknek árul fegyvereket. A cég emellett beszüntette a nagy kapacitású tárak árusítását, és ami mindennél fontosabb: többé nem árulnak félautomata gépkarabélyokat.

Mindkét cég egyértelművé tette, hogy a 17 halálos áldozatot követelő parklandi iskolai mészárlás miatt döntött így. (Via New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.