A legnagyobb amerikai bolthálózatban nem adnak el többé fegyvert 21 éven aluliaknak

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az Egyesült Államok fegyverkultúráját talán semmi sem jellemzi jobban annál, hogy az ország legnagyobb fegyverkereskedője az ország legnagyobb kiskereskedelmi áruházlánca, a Walmart. Ez pontosan úgy néz ki a valóságban, ahogy hangzik: ezekben az európai Tescókhoz hasonlító, méretükben tán még azoknál is nagyobb hodályokban az alsógatya- és a chipsrészleg között gigantikus fegyverpultok is vannak, ahol a helyi törvényeknek megfelelő vásárlók - 1995-ben, Georgiában például azok, akik elmúltak 18 évesek, és volt elég pénzük -, a hétvégi nagybevásárlás közben akár AR-15-ös félautomata gépkarabélyt is vehettek a 16 tekercs vécépapír és a négy kiló szeletelt kenyér mellé.

Ezért elég jelentős fejlemény az amerikai fegyvervitában, hogy a parklandi mészárlás után két héttel a Walmart úgy döntött, hogy ezentúl 21 éven aluliak akkor se vásárolhatnak náluk fegyvert, ha amúgy azt az állami törvények nem tiltják. A cég emellett többé nem árul automata fegyverekre emlékeztető airsoft-fegyvereket és játékfegyvereket sem.

Az Egyesült Államok második legnagyobb fegyverkereskedő áruházlánca, a Dick's Sporting Good szintén úgy döntött, hogy ezentúl csak 21 éven felülieknek árul fegyvereket. A cég emellett beszüntette a nagy kapacitású tárak árusítását, és ami mindennél fontosabb: többé nem árulnak félautomata gépkarabélyokat.

Mindkét cég egyértelművé tette, hogy a 17 halálos áldozatot követelő parklandi iskolai mészárlás miatt döntött így. (Via New York Times)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.