A legnagyobb amerikai bolthálózatban nem adnak el többé fegyvert 21 éven aluliaknak

Az Egyesült Államok fegyverkultúráját talán semmi sem jellemzi jobban annál, hogy az ország legnagyobb fegyverkereskedője az ország legnagyobb kiskereskedelmi áruházlánca, a Walmart. Ez pontosan úgy néz ki a valóságban, ahogy hangzik: ezekben az európai Tescókhoz hasonlító, méretükben tán még azoknál is nagyobb hodályokban az alsógatya- és a chipsrészleg között gigantikus fegyverpultok is vannak, ahol a helyi törvényeknek megfelelő vásárlók - 1995-ben, Georgiában például azok, akik elmúltak 18 évesek, és volt elég pénzük -, a hétvégi nagybevásárlás közben akár AR-15-ös félautomata gépkarabélyt is vehettek a 16 tekercs vécépapír és a négy kiló szeletelt kenyér mellé.

Ezért elég jelentős fejlemény az amerikai fegyvervitában, hogy a parklandi mészárlás után két héttel a Walmart úgy döntött, hogy ezentúl 21 éven aluliak akkor se vásárolhatnak náluk fegyvert, ha amúgy azt az állami törvények nem tiltják. A cég emellett többé nem árul automata fegyverekre emlékeztető airsoft-fegyvereket és játékfegyvereket sem.

Az Egyesült Államok második legnagyobb fegyverkereskedő áruházlánca, a Dick's Sporting Good szintén úgy döntött, hogy ezentúl csak 21 éven felülieknek árul fegyvereket. A cég emellett beszüntette a nagy kapacitású tárak árusítását, és ami mindennél fontosabb: többé nem árulnak félautomata gépkarabélyokat.

Mindkét cég egyértelművé tette, hogy a 17 halálos áldozatot követelő parklandi iskolai mészárlás miatt döntött így. (Via New York Times)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.