A lengyelek kampánykamionokkal mentegetik Európában az új holokauszt-törvényt

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

A lengyel #RespectUs kampány szervezői úgy döntöttek, a leghatékonyabb, ha kamionok oldalára írva viszik hírét, hogy a második világháború alatt a lengyelek mentették a zsidókat. A kampány azután indult, hogy a lengyel kormányt rengeteg bírálat érte, amiért januárban keresztülvitték azt a törvényt, amely tiltja, hogy Lengyelországot a nácikkal való együttműködéssel vádolják. A törvény elfogadását Izrael is elítélte.

Az egész Európában szétküldött kamionokon az áll: „A lengyelek a második világháború alatt 100 ezer zsidót mentettek meg”. A kamionos kampányt egy lengyel fuvarcég támogatja. A kampány szervezői szerint a világsajtó hazugságokat terjeszt a lengyelekről, amit az országutakon akarnak kiigazítani. A Lengyelország régóta kifogásolta az olyan kifejezések használatát, minta „lengyel haláltáborok”, mert az feltételezi, hogy a lengyeleknek is van felelősségük a koncentrációs táborokban történtekért.

Ugyanakkor a Zsidó Világkongresszus nemrég arra hívta fel a figyelmet, hogy minden megszállt országban voltak olyanok, akik segítettek összeterelni a zsidókat, és részt vettek a tömeggyilkosságokban. Ugyanakkor olyanok is akadtak, akik az életük kockáztatásával próbáltak zsidókat menteni. (Euronews)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 0,2 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnék összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.