A lengyelek kampánykamionokkal mentegetik Európában az új holokauszt-törvényt

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A lengyel #RespectUs kampány szervezői úgy döntöttek, a leghatékonyabb, ha kamionok oldalára írva viszik hírét, hogy a második világháború alatt a lengyelek mentették a zsidókat. A kampány azután indult, hogy a lengyel kormányt rengeteg bírálat érte, amiért januárban keresztülvitték azt a törvényt, amely tiltja, hogy Lengyelországot a nácikkal való együttműködéssel vádolják. A törvény elfogadását Izrael is elítélte.

Az egész Európában szétküldött kamionokon az áll: „A lengyelek a második világháború alatt 100 ezer zsidót mentettek meg”. A kamionos kampányt egy lengyel fuvarcég támogatja. A kampány szervezői szerint a világsajtó hazugságokat terjeszt a lengyelekről, amit az országutakon akarnak kiigazítani. A Lengyelország régóta kifogásolta az olyan kifejezések használatát, minta „lengyel haláltáborok”, mert az feltételezi, hogy a lengyeleknek is van felelősségük a koncentrációs táborokban történtekért.

Ugyanakkor a Zsidó Világkongresszus nemrég arra hívta fel a figyelmet, hogy minden megszállt országban voltak olyanok, akik segítettek összeterelni a zsidókat, és részt vettek a tömeggyilkosságokban. Ugyanakkor olyanok is akadtak, akik az életük kockáztatásával próbáltak zsidókat menteni. (Euronews)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.