A lengyelek kampánykamionokkal mentegetik Európában az új holokauszt-törvényt

2018 március 1., csütörtök 16:37
184

A lengyel #RespectUs kampány szervezői úgy döntöttek, a leghatékonyabb, ha kamionok oldalára írva viszik hírét, hogy a második világháború alatt a lengyelek mentették a zsidókat. A kampány azután indult, hogy a lengyel kormányt rengeteg bírálat érte, amiért januárban keresztülvitték azt a törvényt, amely tiltja, hogy Lengyelországot a nácikkal való együttműködéssel vádolják. A törvény elfogadását Izrael is elítélte.

Az egész Európában szétküldött kamionokon az áll: „A lengyelek a második világháború alatt 100 ezer zsidót mentettek meg”. A kamionos kampányt egy lengyel fuvarcég támogatja. A kampány szervezői szerint a világsajtó hazugságokat terjeszt a lengyelekről, amit az országutakon akarnak kiigazítani. A Lengyelország régóta kifogásolta az olyan kifejezések használatát, minta „lengyel haláltáborok”, mert az feltételezi, hogy a lengyeleknek is van felelősségük a koncentrációs táborokban történtekért.

Ugyanakkor a Zsidó Világkongresszus nemrég arra hívta fel a figyelmet, hogy minden megszállt országban voltak olyanok, akik segítettek összeterelni a zsidókat, és részt vettek a tömeggyilkosságokban. Ugyanakkor olyanok is akadtak, akik az életük kockáztatásával próbáltak zsidókat menteni. (Euronews)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt