Steve Bannon Rómába utazott, hogy megtolja az olasz szélsőjobb kampányát

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Steve BannonFotó: JOE RAEDLE/AFP

Steve Bannon, Trump korábbi főtanácsadója csütörtökön Rómába utazott, hogy a választási hajrában megtolja a szélsőjobboldali Matteo Salvini kampányát. A találkozót elvileg nem tervezték meg előre, Bannon azt mondta nagyon izgatja az olasz választás kimenetele, mert szerinte komoly hatással lesz Európára. Úgy látja, hogy a vasárnapi választás megnyithatja az utat egy új populista mozgalom előtt, hogy Angela Merkel és Emmanuel Macron befolyása ellen harcoljon. 

Matteo Salvini és Silvio BerlusconiFotó: ANDREAS SOLARO/AFP

Matteo Salvini pártja, az Északi Liga támogatottsága 13 százalék körül áll, és a bevándorlás- és EU-ellenes kampányát Trumphoz és a magyar kormányhoz hasonlóan az „Olaszország az első” szlogennel vezényli. (Guardian)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.