Tiborcz az OLAF-jelentésben is emlegetett üzlettársa 70 településen üzemelteti a közvilágítást

politika
2018 március 01., 04:32
comments 64

Hat fideszes megyeszékhely mellett Orbán Viktor miniszterelnök szülőföldjének településein, Felcsúton, Alcsútdobozon, Bicskén és Csabdiban - Tiborcz István lakhelyén - is a miniszterelnök vejének barátja és üzlettársa, Hamar Endre cége üzemelteti a közvilágítást, írja a Magyar Nemzet.

Szolnok fényárban. Ezt a rendszert is a Sistrade Kft. üzemelteti.
photo_camera Szolnok fényárban. Ezt a rendszert is a Sistrade Kft. üzemelteti. Fotó: MTI Fotó: Bugány János

Hamar Sistrade Kft. nevű cége említve van az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentésében is. A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) adatai alapján a Sistrade 13 megye hetven településén látja el a világítási rendszerek karbantartását - több helyen, így például Hódmezővásárhelyen és Kecskeméten azokét, amiket Tiborcz István cége épített ki.

Azt, hogy ezeken a településeken Hamar Endre cége üzemeltethesse a közvilágítási rendszert, a MEKH engedélyezte, ennek az élére személyesen Orbán Viktor nevezte ki Dorotka Lajost, aki 1998-2013 között a Fidesz parlamenti képviselője volt. Ő három héttel a kinevezése után engedélyezte, hogy a Sistrade üzemeltesse a Hódmezővásárhelyi, a pécsi és a szolnoki közvilágítást - innen jutott el mostanra 70 település összesen 113 ezer lámpatestének üzemeltetéséig a cég.

A Sistrade azért került bele a ledes közvilágítási tendereket vizsgáló OLAF-jelentésbe, mert a gyanús pályázatokon jellemzően ez a cég készítette az önkormányzatoknak azokat az energetikai tanulmányokat, melyek alapján aztán kiírták az Eliosra szabott tendereket. Ami már csak azért is visszás, mert 2013 januárja és 2014 áprilisa között Hamar Endre egyszerre volt tulajdonos a Sistrade-ben és az Eliosban is.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.