Tízezrek tiltakoznak Bertrand Cantat visszatérése ellen

külföld
2018 március 01., 19:18
comments 211

Heves tiltakozás indult Bertrand Cantat, a Noir Desir egykori énekesének visszatérése ellen. A Marie Trintignant színésznő megölésért 2004-ben nyolc év börtönre ítélt zenész csütörtökön kezdődő turnéja előtt több mint 63 ezren írtak alá egy online petíciót, amellyel Cantat normandiai fellépése ellen tiltakoznak. 

A tiltakozás ellenére a Papillons de Nuit fesztivál szervezői nem veszik le  Bertrand Cantatot a fellépők listájáról . közölték, hogy csak művészi szempontokat vesznek figyelembe. 

Bertrand Cantat
photo_camera Bertrand Cantat Fotó: PATRICK KOVARIK/AFP

Aki Bertrand Cantat-t a rivaldafénybe állítja, az banalizálja és hallgatólagosan jóváhagyja a nők elleni erőszakot” - olvasható a petícióban. Az internetes felhívás elindítói utaltak azokra az új jelentésekre, melyek szerint Cantat erőszakosságával öngyilkosságba kergette volt feleségét és két gyermeke anyját, Rády Krisztinát. A nő dél-franciaországi otthonában akasztotta fel magát, miközben Cantat - a rendőrség szerint - a házban aludt.

link Forrás

A magyar műfordító, kulturális szervező, a Párizsi Magyar Intézet egykori művészeti vezetőjének 2010-ben bekövetkezett halála ügyében a bordeaux-i ügyészség 2013-ban újraindította a nyomozást, miután nyilvánosságra került egy magyar nyelvű felvétel, amelyben halála előtt Rády Krisztina a szüleinek hagyott üzenetében arról beszél: rettegett erőszakoskodó volt férjétől. 

Az ügyészség azt feltételezi, hogy Rády halálához köze lehetett a fizikai és pszichikai erőszaknak, amelyet volt férje gyakorolt rá. 

Cantat az 1980-as években alapított Noir Désir rockzenekar énekeseként vált ismertté. 2003 júliusában a részeg zenész egy litván hotelben veszekedés közben megölte barátnőjét, Marie Trintignant színésznőt. Tettéért nyolc év börtönbüntetésre ítélték, de 2007-ben jó magaviselet miatt szabadon engedték. 

Tavaly az is botrányt okozott, hogy a Les Inrockuptibles magazin a címlapjára vette az énekest. Ezért később a lap bocsánatot kért. 

A volt feleségével szemben elkövetett erőszak ügyében decemberben kerültek nyilvánosságra a vádak, röviddel Cantat első szólóalbumának megjelenése előtt. Turnéja keretében Cantat 40 koncertet tervez. (AFP/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.