2017 decemberében is jól működött még az Elios pályázatnyerő módszere

A kormány ugyan már 2017 októberében kézhez kapta az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) Elios pályázati módszereit részletesen feltáró jelentését, a módszer még két hónappal később is eredményesen működött. A Magyar Nemzet beszámolója szerint az Elios 2017 decemberében is az OLAF jelentésében feltárt módszerrel nyert a mátészalkai közvilágítás megújítására kiírt pályázaton, amit, mint az OLAF-jelentésben feltárt pályázatokat is, Tiborcz István barátjának és üzlettársának, Hamar Endrének a cége, a Sistrade készített elő.

Ezt a pályázatot viszont az OLAF akkor se vizsgálhatná, ha akarná. A módszer ugyan azonos volt, de a finanszírozó már más. Mátészalkán nem uniós támogatásból, hanem a várost hosszú évekre eladósító bankhitelből finanszírozták a beruházást.

A Nemzet cikke szerint a Sistrade 2016 decemberében készítette el a közvilágítás korszerűsítésének tendertervét, 2373 lámpatest cseréjét javasolták. Az önkormányzat ezután 350 millió forintos hitelt vett fel a projekt kivitelezésére, majd májusban kiírták a tendert, amelyen öt cég indult. Négy közülük 265 millió forintos ajánlatot nyújtott be, az Elios három millió forinttal kevesebbért vállalta a munkát. A négy másik pályázó közül az U Light Kft. korábban Felcsúton, a Zold F. Kft. Karcagon szerelhetett lámpákat, a Roneko pedig Tállai András városában, Mezőkövesden Tállai András focicsapatának stadionjában építette ki a világítást. A negyedik cég, a Fehérvill-Ám pedig 2015-ben Mészáros Lőrinc egyik cégével, az R-Kord Kft.-vel közösen nyert 236 millió forintos vasútépítési tendert.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.