Vallott a maffia ellen, ezért nem mutathatja meg az arcát, és így indul a választáson

Piera Aiello még 1991-ben a szemtanúja volt annak, hogy a maffia két tagja megöli a férjét. Azóta veszélyben van az élete. Most az Öt Csillag Mozgalom jelöltjeként indul az olasz választáson.

A Guardian riportja szerint egy választási eseményre eltakart arccal ment be Salemiben, egy kis faluban Nyugat-Szicíliában. A közönséget megkérték, hogy ne készítsenek fényképeket és videókat.

Az 51 éves Aiello az elitellenes Öt csillag jelöltje. Az Öt csillag most az ország legnépszerűbb pártja, igaz, egyedül valószínűleg nem lesz többségük, koalíciót pedig nem akarnak kötni.

Aiello Szicíliában különösen népszerű a korrupcióellenes üzenettel, és azzal, hogy szigorítaná a maffiával egyöttműködő politikusokra vonatkozó törvényeket. Közben elég nehéz úgy kampányolni, hogy nem mutathatja meg az arcát - arról híres, hogy ő az arc nélküli jelölt.

„A kampányom célja, hogy megvédjem az olyanokat, mint én, hogy az embereknek, akik szembeszállnak a maffiával, ne kelljen úgy élniük, mintha szellemek lennének”

- mondja.

Aiello egy 2012-es tévéműsorban:

Aeillo férje Vito Atria szicíliai maffiafőnök fia, Nicolo volt - igaz, ezt nem tudta, amikor megismerkedtek, csak később derült ki, addigra viszont már Don Vito kényszerítette a házasságra, és közölte, ha nem megy bele, megöli az egész családját. Miután egy rivális klán megölte Don Vitót, Nicolo bosszút esküdött, de végül vele is végeztek.

„Volt egy pizzériánk, oda jött be két ember, és fejbe lőtték a férjemet. Tudom, hogy kik voltak azok, és jól ismerték a férjemet. Nem szerettem őt, de azért mégiscsak egy fiú volt még, 27 éves, amikor megölték.”

Ez 1992-ben történt, Aiello akkor a rendőrséghez fordult, a vallomásai pedig több tucat letartóztatáshoz vezettek. A bíróval, aki segített neki, nem sokkal később autóba rejtett bomba végzett, neki pedig el kellett hagynia Szicíliát, és bekerült a tanúvédelmi programba.

Egy tavalyi riport:

Azóta maffiaellenes aktivistaként dolgozik, másfelől viszont olyan az élete, mintha börtönben lenne, arcát pedig nem mutathatja meg nyilvánosan.

Most pedig azzal az üzenettel kampányol: 

Vissza akarom kapni az arcomat!