Jöhet a videobíró, már a vébén is alkalmazhatják

A labdarúgás szabályalkotó testülete (IFAB) egyhangúlag igent mondott a videobírós technológia (VAR) használatára, így a játékvezetők munkáját segítő új rendszert akár már a nyári, oroszországi világbajnokságon alkalmazhatják.

Az IFAB szombati ülésén szavazott a reform mellett, aminek a bevezetéséről véglegesen és részleteiben a nemzetközi sportági szövetség, a FIFA vezérkara határozhat március közepi, kolumbiai összejövetelén.

A FIFA mind a hat kontinentális elnököt meghívta a zürichi ülésre, amin a világszövetség négy képviselője mellett ott voltak az IFAB további tagjai: az angol, a skót, a walesi és az északír szövetség elnökei is. A FIFA delegáltjai általában elnöküket, Gianni Infantinót támogatják szabálykérdésekben, a svájci-olasz sportdiplomata pedig régóta azt szorgalmazza, hogy használják a vb-n a VAR-t.

Filip Ioan Constantin (b) és Iványi Zoltán játékvezető a labdarúgó OTP Bank Liga 15. fordulójában játszott DVSC–Mezőkövesd meccsen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2016. november 5-én.Fotó: Czeglédi Zsolt

A videobírót eddig 13 országban tesztelték, többek között a Bundesligában, a Serie A-ban és az MLS-ben, emellett a tavalyi Konföderációs Kupán és a klubvilágbajnokságon is bevetették. Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke ugyanakkor hétfőn leszögezte: a Bajnokok Ligájában még nem vezetik be a következő szezonban. (MTI)