Richter Kevin lábai között átvágtatott 18 ló

ÁLLAT
2018 március 03., 17:24
comments 39

Magyar rekordot állított fel lovasakrobata-produkciójával Richter Kevin a Fővárosi Nagycirkuszban, ahol a két lovon álló artista lábai között egyenként tizennyolc ló vágtatott át – közölte az intézmény az MTI-vel.

A Fővárosi Nagycirkusz közleménye szerint a Győztesek karneválja című műsor szombat délelőtti előadásán mutatta be Richter Kevin akrobata az úgynevezett magyar posta produkcióját, amelyben szabad idomításban, húsz lóval dolgozik együtt. (Richter Kevinnel a köztévé készített interjút a rekordkísérlet előtt, majd utána elemezték a rekordot, ezen a felvételen 1:01:40-től és 1:47:33-től lehet megnézni.)

A cirkusz kör alakú, 13 méter sugarú manézsában a két lovon álló artista minden egyes alkalommal, amikor egy ló átvágtázott a lába között, elkapta az állatok vezetőszárára erősített szalagokat, és így tartotta a végén egy kézben az összes állatot.

photo_camera Fotó: M5

A teljesítményt a Magyar Rekord Egyesület hitelesítette. Mint felidézték, 1845-ben Cuzen Pál mutatott be először cirkuszi manézsban egy ún. magyar parasztposta (Ungarische post) számot 9 lóval. H. Orlóczy Edit cirkusztörténész szerint a XIX. század közepén a legnagyobb nyugat-európai cirkuszok attrakciójának számított ez a produkció. Ebben a számban a mostani rekordhoz mérten sokkal könnyebben, egymás mellé szerszámozott lovak hátára álltak fel az artisták, miközben az egyik talpukkal az egyik, másikkal a másik ló farán egyensúlyozva a hajtószárba „kapaszkodtak”.

Az első világháborút megelőző években az újvidéki Könyöt Sándor elevenítette fel ezt a zsánert, ő már bőszárú nadrágban, árvalányhajas kalapban hajtotta végig a lovakat a manézsban. A Könyöt-féle mutatványt a lószerszámok nélküli, egyetlen ostorral bemutatott cirkuszi szabadidomításban jeleskedő Lénárd Béla az 1950-es évek közepén továbbfejlesztette és újabb három lovat fogott a már meglévő kettő elé. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.