2019-től elektromos motorokat is árul a Harley-Davidson

külföld
2018 március 04., 11:26
comments 108

A Harley-Davidson amerikai motorkerékpár-gyártó várhatóan 2019-től elektromos motorokat is árusít - tudatta közleményben a cég vezérigazgatója, Matt Levatich.

A Harley-Davidson a motorokat azzal az Alta Motors vállalattal közösen fejleszti ki, amelyben a héten szerzett részesedést. Az ügylet értékét Matt Levatich nem tárta fel.
A kaliforniai startup cég elsősorban kisebb elektromos sportmotorkerékpárokat gyárt 2010 óta. Egyik terméke, a Redshift MXR egy töltéssel akár 96,6 kilométert is képes megtenni, a töltési idő mintegy 90 perc.

Az, hogy érkezik ez a váltás, önmagában nem volt újdonság: éveken át tartó pletykák után a vállalat már januárban jelezte, hogy belekezdenek a gyártásba. Ami újdonság most, hogy a vezérigazgató konkrét dátumot is elárult. 

A Harley már 2014-ben előállt egy elektromos járművel, a LiveWire-ral, de az csak prototípus volt, nem került kereskedelmi forgalomba, ráadásul visszafogott teljesítményre volt csak képes: mindössze 55 mérföldes táv megtételére egy töltéssel. 

Harley-Davidson Project LiveWire
photo_camera Harley-Davidson Project LiveWire

A Harley-Davidson az utóbbi években amúgy gyengélkedik az amerikai piacon: nemrég derült ki, hogy bezárnak egy gyárat Missouri államban, és felmerült egy Pennsylvania államban lévő üzem bezárása is. A visszaesést a motorkerékpárok iránti csökkenő amerikai kereslet okozta. 

Kérdés, hogy az elektromos motorok felé elmozdulás tud-e segíteni a vállalaton, hiszen a Harley imidzsében pont jelentős szerep jutott a motor hangjának és az érzésnek, amit a beindítása okoz. Ezért amúgy a 2014-es próbamodellbe építettek is egy mesterséges hangkeltő eszközt, de a tesztpilóták szerint ez azért nem ugyanolyan volt, mintha hagyományos motoron ülnének. (MTI, Verge)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.