Beteg lett a világ utolsó hím szélesszájú orrszarvúja

ÁLLAT
2018 március 04., 11:06
comments 85

Betegséggel küszködik a világ utolsó hím szélesszájú orrszarvúja, állapotának rosszabbodása az alfaj kihalásával fenyeget.

A 45 éves Sudan nevű hím Kenyában él két nőstény társaságában.
2017 végén jobb hátsó lábát fertőzés támadta meg, amelyet akkor még meggyógyítottak az állatorvosok. Ugyanazon a lábán találtak a közelmúltban egy újabb, súlyosabb fertőzést - közölték a Kenya középső részén fekvő Ol Pejeta vadvédelmi terület illetékesei.

"Aggódunk érte, nagyon öreg már, és nem akarjuk, hogy szükségtelenül szenvedjen" - tették hozzá.

Sudan, az utolsó hím északi szélesszájú orrszarvú még halála előtt, 2017-ben
photo_camera Fotó: STR/AP

Sudan és a két nőstény, Najin és Fatu, valamint egy azóta elpusztult másik hím északi szélesszájú orrszarvú 2009-ben érkezett egy cseh állatkertből Kenyába.

Zoológusok azt remélik, hogy megmenthetik az alfajt a kihalástól oly módon, hogy egy déli keskenyszájú orrszarvú mesterséges megtermékenyítés révén béranyaként kihordhatná utódaikat. A mesterséges megtermékenyítéshez elpusztult orrszarvúknak a berlini Leibniz Zoológiai és Vadállatkutató Intézetben őrzött spermáit, valamint az Ol Pejeta-i nőstények petesejtjeit használnák fel.
Az északi szélesszájú rinocéroszok egykoron Csád, Szudán, Uganda, Kongó és a Közép-Afrikai Köztársaság területén éltek, az 1960-as években még kétezer példányra becsülték a populációt.

Az utolsó vadon élő példányt több mint egy évtizede látták a kongói Garamba nemzeti parkban, amelyre gyakran átterjednek a térségben dúló fegyveres összecsapások. Az állatok egy részét ugyan Kenyába telepítették, de nem tudták meg menteni őket a pusztulástól. 

A déli keskenyszájú orrszarvúból mintegy 20 ezer él Afrikában a fajmentő erőfeszítések eredményeként. (MTI, CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.