Jó nagy sztrájkkal ünneplik a nőnapot Spanyolországban

külföld
2018 március 04., 15:22
comments 203

Országos sztrájkra készülnek a nők Spanyolországban március 8-án, a nemzetközi nőnapon.

„Ha mi megállunk, megáll a világ”

ezzel a jelszóval hívta életre a nagyszabású megmozdulást az 8M Bizottság nevű szervezet, amely több száz, a feminizmust támogató civil szervezetet tömörít.

Manuela Carmena és Ada Colau, madridi és barcelonai polgármesterek egy 2017-es rendezvényen
photo_camera Manuela Carmena és Ada Colau, madridi és barcelonai polgármesterek egy 2017-es rendezvényen Fotó: PAU BARRENA/AFP

A munkabeszüntetéssel követelik a nemek közti egyenlőség megvalósulását, a nők jogainak elismerését és tiszteletben tartását, a bérkülönbségek megszüntetését, a nők elleni, illetve a családon belüli erőszakkal szembeni szigorú fellépést. 

Továbbá azoknak a „láthatatlan” feladatoknak - a házimunkának, gyereknevelésnek - az elismerését, amelyeket a nők azután végeznek, miután hazaérnek a munkahelyükről.

A 24 órás sztrájk részeként több spanyol nagyvárosban lesznek utcai megmozdulások, tüntetések. A szervezők kérték, hogy azok a férfiak, akik támogatják a kezdeményezést, ne azzal tegyék, hogy szintén sztrájkba lépnek, hiszen a napnak épp az a célja, hogy megmutassák: mi történik, ha a nők egy napig nem dolgoznak.

A munkabeszüntetést támogatják a dél-európai ország legnagyobb szakszervezetei, valamint a spanyol parlament több baloldali pártja, továbbá Manuela Carmena, Madrid polgármestere és Ada Colau, Barcelona polgármestere is. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.