Elítélték Nyilas Gergelyt, az Index újságíróját

2018 március 6., kedd 11:16

A Győri Törvényszék keddi jogerős ítéletében megrovásban részesítette, és a perköltség megfizetésére kötelezte Nyilas Gergely újságírót - írja az Index.hu.

Az Index újságírója még 2015-ben vegyült el a menekültek közt, és fogatta el magát Ásotthalomnál, a magyar hatóságoknak kirgiznek vallotta magát, egészen a bicskei menekülttáborig jutott. A célja az volt, hogy  hogy oknyomozó-riportot készítsen a magyar hatóságok munkájáról. Az Index újságíróját a hatóság félrevezetésével és okirathamisítással vádolták.

Mint az Index írja,  Nyilas Gergely nem öncélúan adta ki magát kirgiznek: a menekültügyi hatóság a folyamatos kérvények és az óriási közérdeklődés ellenére sem engedélyezte a sajtónak, így Nyilasnak sem, hogy a helyszínen vizsgálja a migránsok hatósági kezelését, az idegenrendészeti eljárás lefolytatását, a táborokban uralkodó körülményeket. Pedig mindez nyilvánvalóan közérdekű, a nyilvánosságra tartozó információ volt, amit a riport kiemelkedő olvasottsága és népszerűsége is igazolt.

A 2016 novemberében az elsőfokon eljáró Győri Járásbíróság megrovásban részesítette, és 13 ezer forintnyi perköltség megfizetésére kötelezte az újságírót. Az ítélet szerint az Index újságírójának abban igaza volt, hogy a sajtótörvényre hivatkozott, de Győrben már felesleges volt kirgiznek kiadnia magát, mivel addigra minden fontos információ a birtokában volt. Nyilas és ügyvédje, Bodolai László fellebbeztek, így került az ügy másodfokra, a Győri Törvényszékhez.

A Törvényszék helybenhagyta az elsőfokú ítéletet. A bíróság elismerte, és enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy az újságíró a köz érdekét szolgálta, és nem a saját vagy más személy érdekében vezette félre a hatóságot. A médiatörvény (8. § (1) szakaszát, amiben a "jogsértés" szó szerepel, viszont a bíróság úgy értelmezte, hogy az újságíró – a fedett nyomozókhoz hasonlóan – a másképp nem megszerezhető közérdekű információk gyűjtése közben csak szabálysértést követhet el, bűncselekményt nem.

Ma is megcsinálnám, bízva abban, hogy a sajtótörvény ehhez védelmet nyújt. Szomorú, hogy a bíróság lesöpörte

– közölte Nyilas Gergely.

Az Index újságírója és ügyvédje a Kúriától kérnek felülvizsgálatot, és szükség esetén az Alkotmánybíróságon, valamint az strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán keresnek jogorvoslatot.