Elítélték Nyilas Gergelyt, az Index újságíróját

2018 március 6., kedd 11:16
158

A Győri Törvényszék keddi jogerős ítéletében megrovásban részesítette, és a perköltség megfizetésére kötelezte Nyilas Gergely újságírót - írja az Index.hu.

Az Index újságírója még 2015-ben vegyült el a menekültek közt, és fogatta el magát Ásotthalomnál, a magyar hatóságoknak kirgiznek vallotta magát, egészen a bicskei menekülttáborig jutott. A célja az volt, hogy  hogy oknyomozó-riportot készítsen a magyar hatóságok munkájáról. Az Index újságíróját a hatóság félrevezetésével és okirathamisítással vádolták.

Mint az Index írja,  Nyilas Gergely nem öncélúan adta ki magát kirgiznek: a menekültügyi hatóság a folyamatos kérvények és az óriási közérdeklődés ellenére sem engedélyezte a sajtónak, így Nyilasnak sem, hogy a helyszínen vizsgálja a migránsok hatósági kezelését, az idegenrendészeti eljárás lefolytatását, a táborokban uralkodó körülményeket. Pedig mindez nyilvánvalóan közérdekű, a nyilvánosságra tartozó információ volt, amit a riport kiemelkedő olvasottsága és népszerűsége is igazolt.

A 2016 novemberében az elsőfokon eljáró Győri Járásbíróság megrovásban részesítette, és 13 ezer forintnyi perköltség megfizetésére kötelezte az újságírót. Az ítélet szerint az Index újságírójának abban igaza volt, hogy a sajtótörvényre hivatkozott, de Győrben már felesleges volt kirgiznek kiadnia magát, mivel addigra minden fontos információ a birtokában volt. Nyilas és ügyvédje, Bodolai László fellebbeztek, így került az ügy másodfokra, a Győri Törvényszékhez.

A Törvényszék helybenhagyta az elsőfokú ítéletet. A bíróság elismerte, és enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy az újságíró a köz érdekét szolgálta, és nem a saját vagy más személy érdekében vezette félre a hatóságot. A médiatörvény (8. § (1) szakaszát, amiben a "jogsértés" szó szerepel, viszont a bíróság úgy értelmezte, hogy az újságíró – a fedett nyomozókhoz hasonlóan – a másképp nem megszerezhető közérdekű információk gyűjtése közben csak szabálysértést követhet el, bűncselekményt nem.

Ma is megcsinálnám, bízva abban, hogy a sajtótörvény ehhez védelmet nyújt. Szomorú, hogy a bíróság lesöpörte

– közölte Nyilas Gergely.

Az Index újságírója és ügyvédje a Kúriától kérnek felülvizsgálatot, és szükség esetén az Alkotmánybíróságon, valamint az strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán keresnek jogorvoslatot.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt