Rasszistának és idegengyűlölőnek tartja Orbánt az ENSZ emberi jogi főbiztosa

POLITIKA
2018 március 06., 12:22
comments 507

Keményen visszaszólt Szijjártó Péternek az ENSZ emberi jogi főbiztosa, miután múlt hétfőn a magyar külügyminiszter lemondásra szólította fel, amiért az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának genfi ülésén idegengyűlölettel és rasszizmussal vádolta meg Orbán Viktort, és a legsötétebb diktatúrák tulajdonságait próbálta Magyarországra aggatni

Zeid Raad al-Husszein válaszában azt írta, minden egyes szavát vállalja annak a felszólalásának, amiben arról beszélt: „Az idegengyűlölők és a rasszisták Európában már nem is feszengenek, mint Orbán Viktor Magyarországon, aki korábban a hónapban azt mondta, »nem akarjuk, hogy a színünk keveredjen másokéval«. Nem tudják, hogy mi történik a kisebbségekkel az olyan társadalmakban, amikben a vezetők etnikai, nemzeti vagy faji tisztaságot akarnak?”

Zeid Ra'ad Al Hussein
photo_camera Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

A főbiztos szerint a magyar miniszterelnök február 8-án elmondott beszéde világos, rasszista beszéd volt, ami minden afrikai, ázsiai, közel-keleti vagy latin-amerikai nőt, férfit és gyereket sért. Hozzátette, hogy az ehhez hasonló hiedelmek korábban elterjedtek voltak az Egyesült Államok egy részén és Dél-Afrikában is, a fajkeveredést tiltó törvényeknek pedig szerves része volt az alsóbbrendű fajokhoz sorol emberek megalázása és elnyomása. Szerinte mindenkinek fel kellene háborodnia, amikor azt hallja, hogy egy modern, kelet-európai tagállam vezetője pofátlan módon ilyenekről beszél.

Zeid Raad al-Husszein felidézte a legutóbbi népszámlálási adatokat, miszerint Magyarországon 1064 afrikai férfi és 260 nő mellett 10 559 ázsiai él, de Orbán Viktor úgy mégis állítja be a muszlimokat és az afrikaiakat, mintha valós fenyegetést jelentene a magyar kultúrára. És a magyar miniszterelnök közben azt feltételezi, hogy ezt a fenyegetést pedig Soros György szervezi. A főbiztos emlékeztetett arra, hogy tavaly a Nemzeti Konzultációban a kormány olyan hazugságokat terjesztett, hogy Brüsszel évi egymillió afrikai és közel-keleti migráns betelepítését tervezi.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Orbán Viktor faji alapú retorikáját egyre kiábrándítóbbnak tartja. Idézte a miniszterelnök évértékelő beszédét, amiben Nils Muižnieksről, az Európa Tanács emberi jogi biztosáról azt mondta: „a Soros-hálózat egyik főideológusa, az Európa Tanács emberjogi főbiztosa elkottyantotta, hogy titokban már évekkel ezelőtt meghirdették a Soros-féle embertípus kitenyésztésének programját, ahogy ők szerényen mondják, ha én ki tudom mondani: a homo Sorosensust, ami magyarul annyit tesz, Soros-féle embertípus. S rájöttem, hogy onnan nézve mi, bennszülöttek, akiknek van saját hazájuk, saját kultúrájuk, saját vallásuk, amihez ráadásul foggal-körömmel ragaszkodunk, nos, mi a sorosok nézőpontjából reménytelen, átformálhatatlan egyedek vagyunk”.

Erről megállapította, hogy az ostromállapot érzésének erősítése a többségi társadalomban a mai etno-populisták fő jellemzője, ami ellenérzést és haragot vált ki belőlük. A Pew Research Centre 2016-os felmérését is idézte, ami szerint Európában a magyaroknál a legnagyobb muszlimellenesek aránya (72 százalék). Ez pedig segít Orbánnak az illiberális állam kiépítésében. 

Hozzátette, hogy az Orbán-kormány lebontotta a fékek és ellensúlyok rendszerét, átpolitizálta az Alkotmánybíróságot és megvonta a jogköreit, valamint aláásta a bíróságok és a sajtó függetlenségét. A kormány legutóbbi törvényjavaslata pedig felhatalmazná a belügyminisztert, hogy betiltsa a migránsokat segítő szervezeteket, büntetőadót vetne ki rájuk, ha külföldi támogatást kapnak, és eltiltaná őket a határ közeléből.

Szóval igen, rasszistának és idegengyűlölőnek neveztem az autoriter Orbán Viktort (habár demokratikusan választották meg)”- jelentette ki a főbiztos, majd megjegyezte, hogy ugyanakkor XX. századi diktátorokhoz nem hasonlította, mert napjainkban is pont elég példa van arra, hogy kisebbségeket sértegetnek és támadnak. 

És Szijjártó kérésének ellenére nem fog azonnal lemondani, mert szerinte pont itt az ideje, hogy szót emeljenek az Orbánhoz hasonló uszítókkal szemben. A gyűlöletet pusztító erőnek nevezte, ami nem győzhet ma Európában.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.