Kijevben szélsőjobboldaliak támadtak a nők elleni erőszak ellen felvonulókra

külföld
2018 március 08., 17:51
comments 33

Szélsőjobboldali radikálisok támadtak rá csütörtökön Kijevben a nemzetközi nőnap alkalmából tartott felvonulás résztvevőire, akik közül a szervezők előzetes információi szerint legalább öten megsérültek.

Az UNIAN ukrán hírügynökség becslése szerint a női jogokért és a nemi diszkrimináció ellen tartott felvonuláson mintegy hétszázan vettek részt.

link Forrás

Az "Elég a tűrésből" elnevezéssel rendezett megmozdulás végeztével hazafelé igyekvő két résztvevőt megvertek és zöld színű fertőtlenítővel leöntöttek a támadók, egy lánytól pedig erővel elvették a plakátját. Bohdan Novak vinnicjai újságírót, a főváros központjában egy metrómegálló bejáratánál paprikaspray-jel arcon fújták - hozták nyilvánosságra a menet szervezői Facebook-oldalukon.

photo_camera Fotó: SERGEI SUPINSKY/AFP

Az Ukrajinszka Pravda hírportál oldalán közzétett egy Facebookon is publikált felvételt, amelyen radikális szélsőjobboldali férfiak kitépik a felvonuló nők kezéből és szétszaggatják azt a festett vászonplakátot, amely egy meztelen nőt ábrázolt az ukrán címerrel. A felvétel tanúsága szerint mindezt a helyszínen tartózkodó rendőrök tétlensége, sőt látható egyetértése mellett tették.

Olena Sevcsenko, a felvonulás egyik szervezője nyilvánosságra hozta, hogy a rendőrség jegyzőkönyvet vett fel vele szemben. A hatóság szerint ugyanis a meztelen nőt az ukrán címerrel ábrázoló plakát "sértő a nemzet jelképekre nézve".

link Forrás

Okszana Bliscsik, a kijevi rendőrség szóvivője az Ukrajinszka Pravda érdeklődésére nem tudta megmondani, hányan sérülhettek meg a felvonuláson részt vevők közül.  A sajtójelentések alapján eddig a támadók közül senkit sem vettek őrizetbe a hatóságok. 

Csütörtökön Ungváron is támadás érte a női egyenjogúságot és a nőkkel szembeni erőszak elleni fellépést szorgalmazó nőnapi rendezvény résztvevőit, akiket a Karpatszka Szics (KSZ) szélsőjobboldali szervezet aktivistái vörös kerítésfestékkel öntöttek le. Az egyik tüntető szemébe festék került, hozzá mentőt kellett hívni, a rendőrség hét támadót őrizetbe vett - közölték kárpátaljai hírportálok. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.