Létezik olyan nőnapi ajándék, aminek minden nő örül

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Mi van azokkal a nőkkel, akik nem kapnak nőnapon virágot a munkahelyükön, mert nincs nekik? Akiknek kevesebb pénz jár ugyanazért a munkáért, mint a férfi kollégáiknak? Akiknek el kell hagyniuk az otthonukat, mert félnek a párjuktól? Túl keveset foglalkozunk a mindennapokban ezekkel a kérdésekkel. Egy kezdeményezés most ezekre a problémákra szeretné felhívni a figyelmet azzal, hogy

nőnap alkalmából fehérneműket gyűjtenek hajléktalan nőknek.

Bugyit, melltartót, zoknit, trikót, harisnyát és törölközőt várnak az Espell Belgrád rakparti irodájába március 13-ig. 

Fotó: Halász Júlia

A fordítóiroda egy véletlen folytán került kapcsolatba a Női Éjjeli Menedékhellyel és a RÉS szociális és kulturális alapítvánnyal, emiatt már 2017-ben is indult egy közös gyűjtésük. Akkor könyveket gyűjtöttek hajléktalanoknak és nagyon jók voltak a visszajelzések, ezért nem volt kérdés, hogy idén is valamilyen gyűjtésbe fogjanak.

„Akármilyen meglepő lehet, az utcán élő nőknek is van igényük rá, hogy olvassanak”

– mondja Bán Miklós, az Espell vezérigazgatója. 

Bán MiklósFotó: Halász Júlia

„Súlyos bérszakadékok vannak, kevés a női vezető, és a Parlamentben is annyi nő van, amennyi. Az év egyetlen napján meg a kezükbe nyomunk egy szál virágot, mintha ezzel le lenne tudva.

Ezen szeretnénk változtatni, azoknak segíteni, akik nem tudják a saját hangjukat hallatni”

Érdekes, hogy az adományozók nagyjából 90 százaléka nő, nagyon erősen jellemzi a gyűjtést a női szolidaritás. Férfiak jellemzően azzal a szöveggel jönnek, hogy a feleségük, barátnőjük küldte őket. És jönnek cégek is, nagy dobozokkal, de volt olyan is, aki csak lerakott egy csomagot az ajtó elé, aztán eltűnt.

Fotó: Halász Júlia

Rengeteg a segítőkész ember, de elkerülhetetlenül megjelentek a kommentelők is. Egy részük azzal vádolja a gyűjtést, hogy elveszik a virágárusok munkáját, egy másik oldal arról beszél, miért mindig csak a nőknek kell segíteni. Bán szerint az utóbbin érdemes elgondolkodni egy másik szempontból.

„A hajléktalanok nagy része valóban férfi, de az utóbbi években arányaiban egyre több nő kerül az utcára, és ezzel az ellátórendszer egyáltalán nem tud mit kezdeni. Vannak jellemző motívumok, miért lesz egy férfi hajléktalan, főleg szerencsejáték-függőség vagy válás miatt. A nőknél ugyanilyen gyakori, mintaszerűen visszatérő ok a bántalmazás. 

Ezek a nők súlyos választás elé kerülnek, de még mindig jobb utcára kerülni, mint meghalni.”

Már nagyon sok minden összegyűlt, de még mindig várják az adományokat, a gyűjtést meghosszabbították március 13-ig

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 9,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.