Németh Szilárd szerint túl sokan járnak egyetemre, és jobb lenne, ha többen térnének vissza a gyárakba

A kormánypárt alelnöke Pétfürdőn adott elő Fidesz-szimpatizáns közönségnek, és egy részletet ebből megosztott a saját Facebook-oldalán is. Ebben a részletben szó esik gazdasági kérdésekről, majd persze a migrációról, végül pedig Németh Szilárd átfordul arra a kérdésre, hogy a nyugati országok leszoktatták az embereket a munkáról az elmúlt évtizedekben. Ehhez képest egy másik filozófiát kell képviselni szerinte. 

Németh szerint ma az az elvárás, hogy mindenkinek egyetemet meg főiskolát kell végeznie, mert különben nem ember. 

„De olyan egyetemek meg főiskolák vannak, hogy annyit érnek, mint vászontarisznyán a lakat, némelyik. Avval nem lehet elhelyezkedni, a magasba néző diplomával nem lehet elhelyezkedni. Egyáltalán, semmi ilyen nincs. Hát ne vicceljünk. Ehelyett mondjuk egy tetőfedő mennyivel jobban jön. És attól, mer valaki tetőfedő, még nem hülye. És nem kulturálatlan ember, és így tovább. Hanem végzi a munkáját, méghozzá olyan munkát, amit te komám, nem tudsz elvégezni a professzori székből. Ez a helyzet, és ebből meg lehet élni. Leszoktatták a munkáról az embereket, mások dolgozzanak helyettetek. A Trump most ezt csinálja vissza.”

Majd még kitért arra is, hogy amikor a tőke kiviszi a pénzt az országból, akkor nem csak azt kockáztatjuk, hogy máshol silányabb termékeket csinálnak, hanem hogy a "bennlévők itt maradnak". És Németh szerint egy ideig lehet még nekik lufipénzeket osztogatni, de utána az elfogy, az emberek meg közben elfelejtenek dolgozni, nem képzik őket, nem olyan a fegyelmük, nem mennek be reggel hatra a gyárba. Pedig a gyárban ott kell állni reggel, akkor lehet elindítani a termelést, fejtegeti még Németh. 

Lehet, hogy kicsit felesleges dolog Németh Szilárd szavait a valósággal ütköztetni, de ez a "nem ér semmit a diplomák többsége" dolog sok éve szilárdan tartja magát a hazai közbeszédben, ezért érdemes kitérni arra, hogy semmiféle empirikus adat nem támasztja alá ezt a vélekedést. Néhány éve részletesen írtunk a Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) kutatásáról, ami arra jutott, hogy

a diplomások helyzete a legjobb a magyar munkaerőpiacon, foglalkoztatási rátájuk a többi csoporthoz viszonyítva kiemelkedően magas, jövedelmi viszonyaik pedig kiemelkedően jók.

Ráadásul Magyarországon bőven az OECD-átlag alatt van a diplomások aránya. A kutatás kitért arra is, hogy összességében egy mérnök és egy bölcsész munkaerőpiaci esélyei között nincsen jelentős különbség. De érdemes elolvasni a kutatás teljes összefoglalóját

Szintén érdemes megemlíteni, hogy éppen óriási tempóban alakul át a munka világa: egyre több és több munkakör automatizációja zajlik a szemünk láttára, és ez első körben különösen érzékenyen érinti a Németh által annyira idealizált gyáripari munka szféráját. 

A hivatkozott részlet a videón 17 perc után kevéssel kezdődik:

Németh nem először fejtette ki felsőoktatással kapcsolatos álláspontját Facebookján. A parlament honlapján elérhető életrajza szerint idegennyelvként az olaszt társalgási szinten beszélő képviselő tavaly egy filmajánló mellé írta ki az örökbecsű idézetet: „A nyelvvizsga olyan valami, ahol megbuktatják a magyar embert, hogy aztán ne kapjon állást!"

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.