A választási bizottságot nem zavarja, hogy Kósa Lajos nem a hivatalos ívekre gyűjtötte az ajánlásokat

Reggel 4 hírlevél
Amit tudni kell, minden reggel.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfőn elutasította a Kósa Lajos kampányvideója miatt benyújtott kifogást. A Momentum Mozgalom ért tett panaszt, mert Kósa kampányvideójában több aláírásgyűjtési jelenet látható, de a jelölt - a látszattal ellentétben - nem a jelöltséghez szükséges ajánlásokat gyűjti, hanem a Fidesz támogató ívét íratja alá emberekkel, és arra is felhívja az egyik választópolgár figyelmét, hogy az életkorát is írja oda. 

A Momentum szerint ez megtévesztő, a választópolgárokat elbizonytalanítja, sérti a tisztességes választás, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét. 

Az NVB a kifogást egyhangú döntéssel elutasította. Arra hivatkoztak, hogy nem vitatható, hogy a felvétel bizonyos részén a miniszter valóban ajánlóívről beszél, de szerintük a videó egészének megtekintéséből egyértelmű, hogy támogatói aláírásgyűjtői ívre kéri az aláírásokat, és a felvétel végén külön is hangsúlyozza, hogy támogatókat gyűjtenek. (Bár ezt nem az aláíróval, hanem az aktivistákkal közölte.)

Az NVB azzal érvelt, hogy Kósa Lajos a videót március 4-én tette közzé, akkor, amikor már 12 napja leadta ajánlásait a választási irodának. 

Az NVB szerint jogsértő viszont az a plakát, amely - a készítő, illetve a készíttető feltüntetése nélkül - azt állította, hogy az Együtt csepel-soroksári jelöltje, Szabó Szabolcs és az ellenzéki pártok 15 ezer bevándorlót akarnak beköltöztetni. A kifogást első fokon az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság érdemi vizsgálat nélkül elutasította, az NVB azonban 3-3 szavazattal, az elnök Patyi András döntő voksával megállapította, hogy a plakát azonosító nélküli kihelyezése jogszabálysértő volt. (MTI)