Előrehozott választásokat akar Szlovákiában a Most–Híd

A Bugár Béla által vezetett Most–Híd párt összehívta az országos tanácsát, miután  Robert Kalinák szlovák belügyminiszter bejelentette a lemondását, mivel Jan Kuciak újságíró meggyilkolása ügyében felmerült, hogy Kalináknak is lehetnek maffiakapcsolatai. Ezek után kérdéses volt, hogy  Most–Híd tagja marad-e a kormánykoalíciónak. 

Az országos tanács ülése után Bugár bejelentette: 

„Úgy gondoljuk, hogy a jelenlegi szituációt csak az előrehozott választások oldhatják meg.”

Bugár szerint még nyár előtt megrendezhetnék az előrehozott választásokat. Ha nem tudnak megegyezni a koalíciós partnerekkel az előrehozott választásokról, a Híd kilép a kormányból. Mivel Robert Fico korábban elutasította az előrehozott választásokat, a Híd először másik koalíciós partnerével, a Szlovák Nemzeti Párttal fog tárgyalni erről. 

A sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy Bugár nem tart-e attól, hogy a koalíció folytatja a Híd nélkül, a Híd elnöke azt válaszolta, hogy nagyon nehéz lesz úgy folytatniuk, hogy nem lesz elég képviselőjük. 

Bugár Béla bejelentése után Robert Fico pártja, a Smer közölte, hogy a párt vezetősége kedd reggel mégis tárgyalni fog az előrehozott választásokról. 

Feljelentették a volt belügyminisztert

Szokatlan dolgok történnek mostanában Szlovákiában: Hétfőn a Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze hétfőn feljelentést tett Robert Kaliňák eddigi belügyminiszter és több magas beosztású rendőrtiszt ellen. Jaromír Čižnár főügyész döntése szerint a büntetőeljárás lehető legnagyobb fokú objektivitásának megőrzése érdekében a bűnügyet közvetlenül a szlovák Főügyészség ügyésze fogja vizsgálni. 

Robert Fico és a belügyminisztere fotóit tartják a tüntetők. A felirat és a dekoráció megértéséhez nem kell szlovák nyelvtudás.Fotó: JOE KLAMAR/AFP

Vasiľ Špirkónak, a Speciális Ügyészi Hivatal ügyészének korábban olyan információ jutott a birtokába, mely szerint Kaliňák közvetlenül utasította az alárendeltjeit arra, hogy diszkreditálják őt ügyészként. (Paraméter.sk/Új Szó)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.