XVI. Benedek levélben védte be Ferenc pápát

vallás
2018 március 12., 19:01
comments 53

Levélben vette védelmébe Ferenc pápát XVI. Benedek hétfőn, „ostoba előítéletnek” nevezve az utódjával szemben felmerülő,  az egyházfő teológiai nézeteivel kapcsolatos  bírálatokat, egyben hangsúlyozva, hogy az öt évvel ezelőtt megválasztott pápa a folyamatosságot képviseli.

XVI. Benedek nyugalmazott pápa levelet küldött a  2013. március 13-án megválasztott Ferenc pápa tiszteletére rendezett könyvbemutatóra. A Vatikán ugyanis kötetsorozatot adott ki Ferenc pápa  teológiai nézeteiről tizenegy nemzetközi teológus együttműködésével.

photo_camera Ferenc pápa, azaz Jorge Bergoglio 2013. március tizenharmadikán, megválasztása után, a pápai palota erkélyén. Elődje, XVI. Benedek lemondott. Fotó: AFP Photo/Osservatore Romano

A nyugalmazott pápa levelében azt írta, hogy a sorozat „reagálni akar arra az ostoba előítéletre, miszerint Ferenc pápa csak egy praktikus ember teológiai vagy filozófiai képzettség nélkül”. XVI. Benedek hangsúlyozta, hasonló módon támadták őt is, csak éppen fordított véleményt fogalmaztak meg: bírálói akkoriban azt hangoztatták, hogy  kizárólag elméleti teológus, aki  „keveset értett egy mai keresztény gyakorlati életéből”.

XVI. Benedek hozzátette, Ferenc pápa mély filozófiai és teológiai képzettséggel bír, ami segít meglátni „a két pápaság közötti belső folyamatosságot, minden stílusbeli és személyiségtől függő különbség ellenére”. Az egyik szerző, Mariella Perroni olasz teológus elmondta, a Vatikán nehezen talált teológusokat a kötetsorozat kiadásához, mivel többen azzal utasították el a felkérést, hogy szerintük Ferenc pápa nem  rendelkezik megfelelő teológiai képzettséggel. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt