Sólyom László szerint a Kétfarkú Kutyapárt sem tudna olyat kitalálni, mint amit a Fidesz csinál

politika
2018 március 13., 22:36

Az egykori köztársasági elnök a Rajk László Szakkollégium vendége volt kedd délután, az eseményről az Index számolt be. Eszerint Sólyom többek között azt mondta: 

„Szeretem a Kétfarkú Kutya Pártot, szoktam rajtuk nevetni, de azt kell mondanom, hogy a Fidesz jobban teljesít. Megvédeni az országot egy nem létező ellenségtől, na ilyet a kutyapárt sem tud kitalálni"

Az egykori alkotmánybíró Sólyom az előadása nagy részében a rendszerváltás utáni időszakról beszélt, de a végén kitért aktuálpolitikai kérdésekre is. Többek között elmondta, hogy azért szólal meg ritkábban, mert egy "elnökviselt embernek" nem kell beleszólnia a napi ügyekbe, és még elnökként sem volt mindig egyértelmű, milyen ügyekben szólalhat meg. Elmondta, hogy köztársasági elnökként a mai napig egyik legfontosabb tettének tartja, hogy az őszödi beszéd ügyében megszólalt. 

Az Index beszámolója szerint Sólyom élesen kritizálta a NER-t, és bár azt nem gondolja, hogy diktatúra alakult volna ki, de a korábbi berendezkedés elment szerinte egy tekintélyelvű rendszer felé. Majd elmondta azt is, hogy az állam segítségével nemzeti tőkésosztály épül, központosítások történtek, miközben az önkormányzatiságot ritkították. 

Szerinte korábban azért működtek az ellensúlyok, mert minden hatalmon lévő attól félt, hogy nem ő győz. A Fidesz ezeket az ellensúlyokat módszeresen leépítette, az pedig, hogy a parlamenté legyen a főhatalom, mindig egy szocialista törekvés volt, ennyiben is az Orbán-kormány Sólyom Lászlót a szocialista időkre emlékezteti. 

Kiderült az is, hogy Sólyom nagyon örült a hódmezővásárhelyi eredménynek, és szerinte példaszerű volt az ellenzék összefogása, és sikerült egy jó jelöltet találni, de azt nem hiszi, hogy ez általános követésre fog találni. 

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.