Az NFM nem engedte, hogy az ellenzék megnézze az Elios-ügy papírjait

bűnügy
2018 március 14., 11:41
comments 65
  • Az Elios-ügy feltárását célzó alternatív vizsgálóbizottság ellenzéki tagjai sikertelenül próbáltak betekinteni a társaságot érintő pályázati anyagokba a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium budapesti épületében.
  • A tárca szerint a kért dokumentumok összegyűjtése elkezdődött, erről levélben tájékoztatták az ellenzéki politikusokat, akik arról is tudtak, hogy az iratok nincsenek a minisztérium épületében, ezért akciójukat kampány-, illetve sajtóeseményként kezelik.

Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője a minisztérium előtt tartott sajtótájékoztatón „gyáva gazembereknek” nevezte az NFM vezetőit, akik szerinte érintettségük miatt próbálják meg eltusolni az ügyet. Elmondta, hogy egy hete írásban kértek betekintést a pályázati anyagokba, kedd este pedig azt a választ kapták a minisztertől, hogy közel egy hónapra van szüksége azok összegyűjtéséhez. Harangozó azt mondta:

„Elsősorban az érdekel minket, hogy ki, kinek az utasítására, miért írta át a pályázati kiírást három nappal a beadási határidő előtt, és tette ezzel lehetővé az egész csalássorozatot.”

Harangozó Tamás elmondta, hogy egy, a Nemzetgazdasági Minisztériumtól kedden kapott válaszból kiderül, a kormány nem az OLAF-jelentésből értesült a visszaélésekről, ugyanis a belső ellenőrző szerve 2016 óta vizsgálja a pályázatokat.

Szilágyi György, a Jobbik parlamenti képviselője azt mondta, egy „diktatúra felé hajló kormányzati rendszer” alakult ki, amit szerinte az is mutat, hogy az országgyűlési képviselők munkáját önkormányzatok, kormányhivatalok és minisztériumok gátolják, és a korrupciós csalássorozatban érintettek, így például a miniszterelnök is folyamatosan menekül a média és a választópolgárok kérdései elől.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke, országgyűlési képviselője szerint egy kormányváltás után jóval több esélyük lesz megbüntetni a bűnösöket, de addig is mindent megtesznek az igazság felderítésére. Várhatóan egy újabb vizsgálóbizottságot is felállítanak majd a „Kósa Lajos körüli pénzmozgások” ügyében.

Varju László, a DK politikusa, független parlamenti képviselő szintén arról beszélt, hogy büntetést érdemel az a csalás, amiben a „miniszterelnök és környezete közreműködött”. Ehhez szerinte elsőként Polt Péter legfőbb ügyésznek kell távoznia.

Kiss Anita, az NFM sajtófőnöke ugyanitt újságírókkal közölte, kedden levélben tájékoztatták a képviselőket, hogy élhetnek adatbetekintési jogukkal, de a kért információk mennyisége miatt azok összegyűjtése hosszabb időt vesz igénybe. A levélben az is szerepelt, hogy a kért dokumentumok nem a minisztérium épületében vannak, tehát úgy gondolják, az ellenzéki politikusokat valójában nem is az iratok érdekelték, hanem egyszerű kampányeseményt tartottak.

A sajtófőnök kérdésre közölte, a képviselőket március 28-ig tájékoztatják arról, hogy mikor nézhetnek bele a kért adatokba. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.