Így használd a hitelkártyád

hirdetés
2018 március 14., 07:06
comments 39
ad

Hónapok óta bújod az új tévémodellek adatait, de valahogy sosem jutsz döntésre a vásárlást illetően. Az újévi fogadalmadnak megfelelően tervezgeted az egész éves fittness bérlet megvásárlását, de valahogy mindig másra kell fordítani az arra szánt pénzt. Vagy ott van a múlt századi zakatoló hűtő, ami mellett beszélgetni sem egyszerű, és meg is van a cseréhez szükséges összeg, de mire a rendeléshez jutsz, az rejtélyes körülmények között felszívódik.

A nagyobb összegű kiadások általában azok a költések, amit az ember előre megtervez, főleg, akkor, ha boldog és kiegyensúlyozott családi környezetben szeretne élni. A gond csak akkor jelentkezik (vagy inkább rúgja be az ajtót), amikor a kinézett televízió, vagy éppen fitness bérlet olyankor lesz ellenállhatatlanul akciós, amikor a családi költségvetésbe abban a hónapban nem fér már bele, vagy ha mégis, akkor azt más fontos dolgoktól kellene elvonni.

A lényeg: pénzre van szükséged, egy olyan kiadáshoz, ami alapjaiban ingathatja meg az arra a hónapra megtervezett költségkeretet. Hitelkártya-birtokosként ez a problémakör kiküszöbölhető, hiszen a hitelkártya okosan használva olyan lehetőségeket biztosít, amire nem is biztos, hogy gondoltál eddig.

Először vegyük át röviden a működési mechanizmust: vásárláskor nem a saját pénzedből, hanem a banki hitelkártya keretedből vonják le a pénzt, amit elköltesz. Ez a hitelkeret függ a pénzügyi helyzetedtől (és persze egy sor egyéb körülménytől), viszont folyamatosan a rendelkezésedre áll. Hitelkártyáddal vásárolhatsz, fizethetsz vele boltban, webáruházban, belföldön, külföldön, pont úgy, ahogy azt a betéti kártyáddal tennéd, akár érintő funkció használatával is.

Nézzük meg, hogy működik mindez a fenti példák egyikével: a hitelkereted 750 ezer forint, és a régi, kiszolgált tévé helyett kinézett új darab pedig 200 ezer Ft-ba kerül. Ha a hitelkártyáddal veszed meg az új televíziót, akkor azt a hitelkeretedből vonják le, így annyi teendőd van, hogy a fordulónapig visszapótold az elköltött összeget elkerülve így a tranzakció után felszámított kamatot és késedelmi díjat.

A korábban említett okos és felelős pénzügyek kérdése itt lesz igazán fontos. Tudnod kell, hogy ha késedelmesen vagy nem a teljes összeget pótolod ki, akkor az kamattal és késedelmi díjjal jár és itt kell szót ejteni arról is, hogy a hitelkártya készpénzfelvételre nem ajánlott (bár alkalmas rá), mert a bankok jelentős díjat és kamatot számítanak fel rá.

A hitelkártya tehát gondos kezekben nagy segítség lehet, mivel átmenetileg kisegít a nem, vagy nem akkorra tervezett, nagyobb összegű kiadások esetében.

Sőt, ezek a kártyák gyakran egyéb hasznos képességekkel, szolgáltatásokkal is bírnak: előfordul, hogy biztosítás jár melléjük, SMS és egyéb információs szolgáltatást kérhetsz hozzá, vagy bizonyos üzletekben kedvezményes vásárlást biztosítanak.

Az UniCredit Banknál például jelenleg is fut a hitelkártyákra vonatkozó pénzvisszatérítési akció. Ez azt jelenti, hogy ha az elszámolási időszakban legalább 20 ezer forint összértékben minimum háromszor vásárlásra használtad a hitelkártyát (és nem vagy fizetési késedelemben, illetve nincs lejárt tartozásod a fordulónapon), akkor a vásárlás minden 100 forintja után 1 forintot visszakapsz a banktól. Sőt, ha a születésnapodon vásárolsz, akkor 2 Ft jár vissza. Menő! (THM: 35,39-36,20%)

Érdemes tehát böngészgetni a hitelkártyákhoz kapcsolódó lehetőségeket, akciókat, mert egész jó ajánlatokat csíphet el az ember. Arról nem is beszélve, hogy egy hitelkártya birtokában sokkal nyugodtabban vághatsz neki az előtted álló hónapoknak, mert tudod, hogy egy váratlan kiadás esetében van egy biztos megoldásod.

1 A tájékoztatás nem teljes körű, a részletes feltételeket a Részvételi feltételek dokumentum tartalmazza, amelyet a honlapunkon olvashat el. A hitelkártyákra vonatkozó részletes feltételeket a bank Általános üzleti feltételei, a Bankkártya üzletszabályzata, a részletes kondíciókat pedig a „Kondíciós lista hitelkártya-birtokos lakossági ügyfelek részére” dokumentum tartalmazza. A bank a hitelkártya kibocsátásáról és a hitelkeret megállapításáról saját hitelbírálata alapján dönt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.