Egy ENSZ-jelentés szerint Finnország a világ legboldogabb országa

ÉLET
2018 március 15., 07:49

Suomi on maailman onnellisin maa, azaz Finnország a legboldogabb ország a világon az ENSZ Fenntartható Fejlődési Megoldások Hálózatának (SDSN) megbízásából a világ 156 országának boldogsági szintjéről készített 2018-as világjelentés (WHR) szerint. Magyarország a 69. helyen áll a listán. A világ legboldogtalanabb országa Burundi.

A jelentést szerdán hozták nyilvánosságra egy eseményen a Vatikánvárosban található Társadalomtudományok Pápai Akadémiáján. A WHR 2015 és 2017 közötti adatokat felhasználva 156 országot rangsorolt lakosainak „boldogságát” tekintve, amit egyebek között olyan életminőség-mutatók mentén vizsgált, mint:

 • a GDP,
 • a szociális támogatások,
 • az egészségben eltöltött várható élettartam,
 • a társadalmi szabadság,
 • a nagylelkűség,
 • a korrupció hiányának mértéke.

A 170 oldalas jelentés egyik fejezete olyan egészségügyi problémákkal foglalkozik, mint az elhízás, a depresszió és az – USA-t különösen sújtó – opiátválság. A WHR szerint ennek a három problémának az előfordulása gyorsabban nőtt az Egyesült Államokban, mint a legtöbb országban, így az ország a 2016-os eredményhez képest öt helyett visszacsúszva a 18. lett.

A kemény, durva telekkel mit sem törődő finnek azt mondták, hogy az országukban a legjobb dolgok közé a természethez, a biztonsághoz, a gyerekgondozáshoz, a jó iskolákhoz és az ingyenes egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés tartozik.

Finnország tavalyi 5. helyéről ugrott a lista elejére, megelőzve a korábban listavezető Dániát, és a tavalyi első helyezett Norvégiát is. A top 10-be ezek az országok jutottak be:

 1. Finnország
 2. Norvégia
 3. Dánia
 4. Izland
 5. Svájc
 6. Hollandia
 7. Kanada
 8. Új-Zéland
 9. Svédország
 10. Ausztrália

A 2012 óta minden évben megjelenő jelentés az idén először vizsgálta 117 ország bevándorlóinak boldogságát is, eszerint a migránsok is Finnországban a legboldogabbak. „A legfigyelemreméltóbb a jelentésben a szembetűnő összhang a bevándorlók és a helyiek boldogsága között” – mondta John Helliwell, a kanadai British Columbia-i Egyetem professzora, a tanulmány társszerkesztője. (Guardian, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.