Orbán és Putyin haverja, a macedón elnök éppen alkotmánysértésre készül

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Annak ellenére se hajlandó aláírni országa új nyelvtörvényét a macedón elnök, hogy már nincs alkotmányos lehetősége a törvény életbe lépésének megakadályozására.

Gjorge Ivanov egyszer már megvétózta a nyelvtörvényt, de a parlament másodjára is elfogadta a javaslatot. Ebben az esetben az elnöknek már nincs vétójoga, de mégis megtagadta az aláírását. A nyelvtörvény amúgy egyáltalán nem extrém, különös tekintettel arra, hogy az ország népességének harmadát adó albán kisebbségnek ad jogot arra, hogy hivatalosan is használhassa anyanyelvét.

Ivanov egyrészt nacionalista hangulatkeltésből makacsolhatta meg magát, másrészt azért, mert pártja azért bukta el a kormányzás lehetőségét, mert az albán pártok az ellenzékkel léptek koalícióra. Hivatalosan ennél cinikusabb indoklást adott, szerinte ugyanis "a nyelvtörvény igazságtalan és elnyomó, mert csak egy nyelvnek kedvez", vagyis hivatalosan azért aggódik, hogy az albán nyelv hivatalossá tétele "veszélyt jelent a Macedóniában élő nemzetiségekre".

A magyar kormány - és Oroszország - a tavalyi választási kampányban egyértelműen Ivanov nacionalista pártját támogatta, mondhatnám, külföldről beleavatkozott a választásba. (Via MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.