Orbán és Putyin haverja, a macedón elnök éppen alkotmánysértésre készül

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Annak ellenére se hajlandó aláírni országa új nyelvtörvényét a macedón elnök, hogy már nincs alkotmányos lehetősége a törvény életbe lépésének megakadályozására.

Gjorge Ivanov egyszer már megvétózta a nyelvtörvényt, de a parlament másodjára is elfogadta a javaslatot. Ebben az esetben az elnöknek már nincs vétójoga, de mégis megtagadta az aláírását. A nyelvtörvény amúgy egyáltalán nem extrém, különös tekintettel arra, hogy az ország népességének harmadát adó albán kisebbségnek ad jogot arra, hogy hivatalosan is használhassa anyanyelvét.

Ivanov egyrészt nacionalista hangulatkeltésből makacsolhatta meg magát, másrészt azért, mert pártja azért bukta el a kormányzás lehetőségét, mert az albán pártok az ellenzékkel léptek koalícióra. Hivatalosan ennél cinikusabb indoklást adott, szerinte ugyanis "a nyelvtörvény igazságtalan és elnyomó, mert csak egy nyelvnek kedvez", vagyis hivatalosan azért aggódik, hogy az albán nyelv hivatalossá tétele "veszélyt jelent a Macedóniában élő nemzetiségekre".

A magyar kormány - és Oroszország - a tavalyi választási kampányban egyértelműen Ivanov nacionalista pártját támogatta, mondhatnám, külföldről beleavatkozott a választásba. (Via MTI)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 0,2 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.