Orbán és Putyin haverja, a macedón elnök éppen alkotmánysértésre készül

Annak ellenére se hajlandó aláírni országa új nyelvtörvényét a macedón elnök, hogy már nincs alkotmányos lehetősége a törvény életbe lépésének megakadályozására.

Gjorge Ivanov egyszer már megvétózta a nyelvtörvényt, de a parlament másodjára is elfogadta a javaslatot. Ebben az esetben az elnöknek már nincs vétójoga, de mégis megtagadta az aláírását. A nyelvtörvény amúgy egyáltalán nem extrém, különös tekintettel arra, hogy az ország népességének harmadát adó albán kisebbségnek ad jogot arra, hogy hivatalosan is használhassa anyanyelvét.

Ivanov egyrészt nacionalista hangulatkeltésből makacsolhatta meg magát, másrészt azért, mert pártja azért bukta el a kormányzás lehetőségét, mert az albán pártok az ellenzékkel léptek koalícióra. Hivatalosan ennél cinikusabb indoklást adott, szerinte ugyanis "a nyelvtörvény igazságtalan és elnyomó, mert csak egy nyelvnek kedvez", vagyis hivatalosan azért aggódik, hogy az albán nyelv hivatalossá tétele "veszélyt jelent a Macedóniában élő nemzetiségekre".

A magyar kormány - és Oroszország - a tavalyi választási kampányban egyértelműen Ivanov nacionalista pártját támogatta, mondhatnám, külföldről beleavatkozott a választásba. (Via MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.