Egy Hszi Csin-ping elnököt dicsőítő film lett a valaha legjövedelmezőbb kínai dokumentumfilm

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Már 270 millió jüan, azaz kb. 10,6 milliárd forintnyi jegybevételt hozott a Bámulatos Kína című, 90 perces dokumentumfilm, ami arról szól, mennyit fejlődött Kína Hszi Csin-ping elnök 2012-es hivatalba lépése óta. A kínai mozikat megtöltő dokumentumfilm külön listázza az ország technológiai, tudományos és infrastrukturális fejlődését, és hosszan foglalkozik a Kínai Néphadsereg modernizációjával is.

Ezzel a teljesítménnyel a Bámulatos Kína lett minden idők legsikeresebb kínai dokumentumfilmje, megelőzve egy 2017-es filmet, ami a polgárháborús időszakot túlélő kínai szexrabszolgákról szólt.

A kínai mozikban egyébként évek óta a hazafias témájú filmek teljesítenek a legjobban, 2017 legnagyobb sikere például a Tigris Harcos 2 című akciófilm volt, amiben egy kínai kommandós megment egy háborúba sodródó afrikai nemzetet a nyugati zsoldosok karmai közül, idén pedig a Vörös-tenger hadművelet című film tölti meg a mozikat. Ebben a kínai haditengerészet terroristák karmai közül ment túszokat egy kitalált arab országban.

A Bámulatos Kína sikere természetesen nagyban köszönhető a kötelező vetítéseknek is, sajtóhírek szerint több állami cég is elvitte a munkatársait a moziba, hogy minél többen lássák a filmet. Hszi Csin-ping elnök egyébként az utóbbi két évtizedben nem tapasztalt intenzitással építi saját személyi kultuszát. (Quartz)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.