Nem eszik olyan forrón az ítéletidőt, csend van, nem pokoli havazás

időjárás
2018 március 17., 05:35
comments 151

Ahhoz képest, hogy az elmúlt napokban micsoda hangulati előkészítés folyt arról, hogy szombaton rettenetes-irtózatos-félelmetes havazás, hófúvás meg ónos eső várható, reggelre virradva az ország túlnyomó részén csend van és a helyzethez képest direkte jó idő. 

Itt Budán, ahonnan írok, most éppen plusz 7 fok van és felhős ég, csapadék nélkül. Arra, hogy valami azért csak várható, egyedül az utal, hogy Minó és Txiki tacskók nem hajlandók kibontakozni az ölelésből és megátalkodottan az ágyban maradtak.

A meteorológiai szolgálat ezzel együtt országszerte esőre, ónos esőre, erős szélre, havazásra, hófúvásra figyelmeztet és szombatra a sok eső, ónos eső, illetve a hófúvás veszélye miatt több megyére is másodfokú figyelmeztetéseket adott ki.

A szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: szombaton, és részben vasárnap - talán az ország északnyugati csücskét leszámítva - mindenütt újabb, jelentős mennyiségű csapadékra kell számítani. A várható mennyiség általában 15-25 milliméter lesz, északnyugaton 5-15 milliméter, a Dunántúl déli felén viszont 25-40 milliméternyi csapadék is lehullhat.

A sok eső miatt Baranya, Somogy, Tolna és Zala megyében másodfokú, míg a fővárosban, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Veszprém megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Délutántól észak, északkelet felől egyre nagyobb területen havazásba vált a csapadék. Vasárnap reggelig a legtöbb helyen összefüggő hótakaró alakul ki. Ennek vastagsága egy délnyugati-északkeleti tengely mentén, nagyjából a Nagykanizsa-Miskolc városok közti széles sávban lehet a legnagyobb, akár 15 centiméter körüli, míg a Dunántúl északi felén 5-15 centiméternyi hó hullhat. Békés megye és környéke ki is maradhat a havazásból - jegyezték meg.

A havazás veszélye miatt Budapestre és Pest, továbbá Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

A meteorológiai szolgálat szerint emellett általában az ország északi területein hófúvásra is készülni kell. Erős hófúvás is lehet szombat este az Északi-középhegységben és annak előterében, kiemelten a Hernád és a Bodrog völgyében, éjszakától néhol a Nyugat-Dunántúlon is. Ezeken a részeken viharos, óránként 60-80 kilométeres, kis területen akár e feletti széllökések valószínűek. A havazás által kevésbé érintett Alföldön is előfordulhatnak helyenként 70 kilométer körüli széllökések.

A hófúvás veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére másodfokú, a fővárosra, Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád és Vas megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Kiemelték továbbá, hogy a késő délutáni, esti óráktól a délkeleti megyékben az eső nem havazásba, hanem ónos és fagyott esőbe mehet át, és viszonylag rövid idő alatt több milliméteres jégbevonat képződhet.

Az ónos eső miatt Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére másodfokú, Baranya, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Mindemellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a viharos szél miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Az előrejelzés szerint a csúcshőmérséklet szombat délelőtt általában plusz 1-8 Celsius-fok között, délkeleten 9-10 fok körül valószínű. A déli órákban már csökkenni kezd a hőmérséklet. Késő estére 0 és mínusz 6 fok közé hűl le a levegő - közölte a meteorológiai szolgálat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.